DENGELİ BESLENME ZİHİNSEL BAŞARIYI ARTTIRIYOR

Hayatımızın her döneminde bir yaşam standardı olarak uygulamamız gereken yeterli ve dengeli beslenme olgusu hem fiziksel iyiliği hem de zihinsel başarıyı doğrudan etkileyebiliyor. Yeme bozukluklarının en önemli nedenlerinden birisi, kaygı veya stres gibi olgular… Sınava sayılı günler kala gittikçe artan sınav kaygısı, birçok yemek bozukluğunu da beraberinde getirebilir. Bu süreç kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Ailelerin bu süreçte beslenme konusunda titiz davranması ancak öğrenci üzerinde aşırı baskı uygulamaması önem taşıyor.

Günün en önemli öğünü kahvaltı

Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı eden kişilerin dikkat ve odaklanma sürelerinin ve buna bağlı olarak başarı düzeylerinin, kahvaltı yapmayanlara oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çünkü beynimiz kan şekeri ile çalışıyor ve sabah uyandığımızda kan şekerimiz düşük oluyor. Bu yüzden mutlaka güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar tüketerek başlamak önemli.

Hiçbir öğün atlanmamalı!

Kan şekerinin hızlı düşüşlerini engellemek için hiçbir öğün atlanmamalıdır. Ara öğünlerin şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları yerine, kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, küçük kepekli sandviç, ayran gibi gıdalardan oluşmasına özen göstermek gerekir.

Stresi azaltmak için rezene

Özellikle rezene gibi sakinleştirici etkisi olan bitki çaylarının tüketilmesi stresi azaltmak konusunda yardımcı olabilir. Kahve, kola ve çok fazla tüketilen çay kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, endişe ve uykusuzluğa sebep olduğundan her dönemde uzak durmak gerekir. C vitamin içeriği yüksek bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları kişiyi canlandırır.

Bol bol antioksidan…

Stresin azaltılmasında besinlerde bulunan antioksidanların yeterince tüketilmesi önemlidir. Balık, ceviz, fındıkta bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitleri antioksidandır. Haftada 2 kez balık, haftada 2-3 kez 5-6 fındık, ceviz tüketimi ile karşılanabilir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır.

E vitaminin tüketilmesi sınav stresini azaltıyor!

Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagiller, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır. Tabii stresin azaltılmasında düzenli uyku saatleri, düzenli egzersiz programları, yeterli ve dengeli bir beslenme programı önerilmektedir.
Sınav öncesi, sabahı ve sırasında beslenme önerileri
• – Sınavdan bir gün önce daha önce tüketmediğiniz bir besini ilk defa o gün denemeyin!
• – Tüm öğünlerinizi evde ve daha önce yediğiniz yemekleri tüketerek geçirin.
• – Kan şekerinizin ayarlanması ve başarı oranınızın artması için meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih edin.
• – Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih edin.
• – Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi sağlık problemleri için bitki çaylarını tercih edin.
• – Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı edin.
• – Sınav sırasında şekerli gıdalar tüketmeyin. Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinler tüketin.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Adıyaman Aslan Selim Anadolu Lisesi açılış töreni gerçekleştirildi

Yüzyılın felaketi ile depremden etkilenen Adıyaman’ın yaralarını sarmak üzere inşaatına başlanan Aslan Selim Anadolu Lisesi …