DOĞRU ÜNİVERSİTE TERCİHİ İÇİN 12 ALTIN ÖNERİ

YKS’yi başarıyla geride bırakan öğrenciler, şimdi yeni bir dönemecin eşiğinde bulunuyor. Tercih döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler hem ilgilendikleri programları hem de üniversiteleri büyük bir dikkatle inceliyor. Adayların aklındaki tüm sorulara yanıt bulmaları için Tercih Danışmanı, Öğrenci Koçu ve Işık Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Güneş Banu Kocatepe, doğru bir tercih için kritik önerilerde bulundu.

Üniversite tercihi, sınav kadar önem taşıyor. Tercih yapacak öğrencilerin hayatlarının geri kalanına damgasını vuracak meslekleri ve bölümleri seçmelerinin aslında hiç zor olmadığına dikkat çeken Güneş Banu Kocatepe, ancak özel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduğunu da ifade etti. Tercih sıralamasında öğrencinin en çok hangi bölümü istiyorsa onu ön sırada yazması gerektiğine de vurgu yapan Kocatepe, öğrencinin kendisini ve seçeceği üniversiteleri/bölümleri iyi tanımaları gerektiğinin de önemli olduğunu söyledi.

Üniversite tercihlerinde hedefi 12’den vurmak için 12 altın öneri

Tercih Danışmanı, Öğrenci Koçu ve Işık Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Güneş Banu Kocatepe, öğrencilerin hayatlarını nasıl devam ettireceklerinin kararını verdikleri bugünlerde, en iyi performansı sergileyebilecekleri ve yaşam boyu doyum sağlayabilecekleri mesleği seçmelerinin önemine işaret ederek adaylara üniversite tercihlerinde hedefi 12’den vurmak için 12 altın öneri sıraladı.

 

  1. Geçici trendlere kapılmayın!

Günümüzün trend olan bölümlerini, mesleklerini değerlendirirken, bölümün popülaritesi dışında   kendi yeteneklerinize göre tercih yapın. Meslek Belirleme Seçim Envanterleri ile bireysel farkındalığınızı artırın ve kendi ilgi alanlarınızı tanıyın.

  1. Sevdiğiniz mesleği tercih edin

Severek yapacağınız, sizi gerçekten geliştirecek meslekleri tercih edin. Unutmayın, tercih ettiğiniz meslek bundan sonraki hayatınızın en az 40-45 yılında aktif olarak size eşlik edecek.

  1. Seçeceğiniz üniversiteyi iyi tanıyın

İlgilendiğiniz üniversitelerin eğitim kalitesine, akreditasyonlarına, sunduğu olanaklara ve burslara, akademik kadrolarının niteliğine, uluslararası networküne, sosyal/kişisel gelişim olanaklarına, kariyer desteği verip vermediğine, katılımcı bir yönetim anlayışına sahip olup olmadığına mutlaka göz atın.

4- ÖSYM kılavuzunu “başucunuzda” taşıyın

ÖSYM 2023 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bir “başucu kitabı” gibi inceleyin ve irdeleyin.

  1. Kontenjanların bu yıl artması sizin için bir fırsat

Devlet ve Vakıf Üniversiteleri kontenjanları bir önceki yıla göre program bazlı artış gösterdi. Bu uygulama ilke daha fazla aday yerleşecek. 2023 yılında Depremzedeler ilave burslar ve 35+yaş üzeri kadınlar için ilave kontenjanlar verildiği için bu fırsatı iyi değerlendirin.

  1. Tercih edeceğiniz üniversite bölümleri ile ilgili tüm koşulları öğrenin

Tercih edeceğiniz üniversitelerin, bölümlerin yabancı dil, yurt dışı öğrenci değişim imkanları, staj-iş imkanları, çift dal – yan dal, burs vb. gibi imkanları iyi araştırın, eğer tercih yapacağınız üniversitelerde bu gibi imkanlar varsa onları öncelikli tercih etmeniz faydalı olacaktır.

  1. Bireysel akademik durumunuzun farkında olun

Kendinizi tanıyın, bireysel akademik durumunuzun farkında olun. Seçmiş olduğunuz mesleğin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kişilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kılacak bir ortam sağlayıp sağlamadığına bakın. Bu sürece kendinizi tanımakla başlayın.

  1. Puan ve başarı sırasının size ait olduğunu unutmayın

2023 yılı YKS puanlarında yükseliş başarı sırasında düşüş yaşandı. 200.000 ve öncesi sıralamalarda büyük değişiklik beklenmiyor, ancak, diğer sıralamalarda farklılıklar oluşabilir, bu nedenle mutlaka tercih danışmanlarından destek alınmalı ve Üniversitelerin son 3 yıl puan ve başarı sıralamaları irdelenmelidir.

  1. Ölü tercih sayısını artırmayın

24 tercih hakkınız var ancak başarı sıranızın çok üzerinde bölümleri yazmayın. Yığılma olduğunu ve sınav sonucuna göre fazla sayıda adayla yarıştığınızı unutmayın.

  1. Sigorta tercihlerinizi doğru sıralayın

Başarı sıranızın durumuna göre; tercihler sigorta tercihlerdir, geçmiş yılların başarı sıralarına bakarak tercihte bulunun.

  1. Farklı puan türleriyle tercih yaparken dikkat edin

Farklı puan türleri ile (SAY-EA-SÖZ-TYT) tercih yapacaksanız, listelerinizi her alandan en çok istediğiniz bölüme göre sıralayın.

  1. Yeni açılan bölümleri eşdeğerleriyle karşılaştırın

Yeni açılan başarı sırası belli olmayan bölümlerin diğer üniversitelerde aynı adlı bölümler ile kıyaslanması gerektiğini dile getiren Işık Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Kocatepe bu konuda en iyi başvuru kaynağınınsa YÖK Atlas (https://yokatlas.yok.gov.tr/) olduğunu belirtti.

Işık Üniversitesi olarak aday öğrencilere mesleki eğilim belirleme envanteri ile ücretsiz tercih danışmanlığı yaptıkları bilgisini de veren Kocatepe, “Üniversitemizin ücretsiz olarak üniversite adaylarının hizmetine sunduğu Meslek Eğilim Belirleme Envanteri ile hangi mesleğin karakterlerine uygun olduğunu, hangi mesleğe yönelmeleri gerektiğini keşfedecekler. 8 Ağustos’a kadar kampüslerimize gelerek asistan öğrencilerimizle birlikte gezme, derslikleri, uygulama alanlarını, konferans salonlarını, yurtları, sosyal alanları ve spor tesislerini yakından görme fırsatı bulacaklar. Ayrıca Meslek Eğilim Belirleme Envanterini doldurarak hangi mesleğin kişiliklerine uygun olacağını görebilecekler” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

EĞİTİM SORUNLARINA ÇÖZÜM, EĞİTİMİN YILDIZI SEÇİLEN 24 DEĞERLİ ÖĞRETMENDEN GELDİ

Anadolu Vakfı’nın başarılı, mutlu ve sağlıklı öğrenciler yetiştirmek için yaratıcı çözümler geliştiren eğitimcilerle buluşmayı hedefleyen …