Eskişehir’deki Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl 90 öğrenci uçak bakım alanına, 30 öğrenci de bilişim teknolojileri bölümüne alacak. Okul müdürü Sırrı Kabadayı, mezunların işsiz kalmadığını söyledi. Atölyesinde beş adet uçak bulunan okulda, öğrenciler stajlarını da kendi liselerinde yapıyorlar.
Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sırrı Kabadayı 600 öğrencinin eğitim gördüğü okullarında uçak gövde bakım ve bilişim teknolojileri alanlarının bulunduğunu söyledi. Bu yıl uçak bakım alanına 90, bilişim bölümüne de 30 öğrenci alacaklarını açıklayan Kabadayı şöyle konuştu:
SINAVLA ÖĞRENCİ ALIYOR
“Okulumuzda 24 derslikli eğitim öğretim binası, yeni uçak bakım ve bilişim alanı, spor salonu ve 225 kişilik pansiyon var. Bu yıl alacağımız öğrenciler tamamen sınavla gelecek. Uçak bakım alanında, aldığımız ‘uçak bakım alanı tanınan okul onay sertifikası’ ile Türkiye’de uluslararası standartlarda eğitim veren iki okuldan biriyiz. Bu bakımdan öğrencilerimiz çok şanslı. Mezun olduklarında uçak bakım sertifikası alabiliyorlar ve 3 yıllık iş deneyimi sonrasında kendi alanlarında uçak bakım lisanslarına sahip olabiliyorlar. Şu anda Türk Hava Yolları ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı çeşitli kuruluşlarda öncelikli olarak işe alınan öğrencilerimiz işe başladıktan yaptıktan sonra çok kısa sürede de çok iyi yerlerde ve çok iyi maaşlarla çalışabiliyorlar. Ben, mesleki ve teknik Anadolu lisesinde okumak isteyen ve aynı zamanda Anadolu teknik programıyla ve lise fen müfredatıyla üniversiteye gitmek isteyen tüm öğrencileri okulumuza davet ediyorum. Bu okul gerçekten hem üniversiteye hem de iş hayatına en iyi şekilde öğrencileri hazırlayan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın son 2 yılda en büyük desteği verdiği ve sosyal ortaklarımızdan da en büyük desteği aldığımız bir okuldur.”
OKUL ATÖLYESİNDEKİ UÇAKLAR
Sırrı Kabalayı, okulda öğrencilerin yüzde 15’ini kız öğrencilerin oluşturduğunu, hedeflerinin bu oranı yüzde 30’lara 40’ya çıkarmak olduğunu belirtti. Kabadayı, okul atölyesinde Hava ve Kara kuvvetleri komutanlıklarından kendilerine verilen 2 adet T 41, ile birer adet U 17, T 33 ve F 104 uçağın bulunduğunu, öğrencilerin bir bölümünün okulda stajlarını bu uçaklar üzerinde yaptıklarını söyledi.
ÖNÜ AÇIK BİR SEKTÖR
Uçak bakım bölümünün 11’inci sınıfta okuyan kız öğrencileri Esin Güngör, Sıla Demir ve Damla Ceylan stajlarını okulda yapıyor. Uçak motorunu tamir eden öğrencilerden Esin Güngör, “Havacılık, önü açık bir sektör. Bu nedenle uçak bakım alanını tercih ettim. Mezun olduğumda üniversitede pilotaj bölümüne gitmek istiyorum” dedi.
Sıla Demir ise, “Uçaklara olan ilgim ve hevesimden dolayı bu bölümü seçtim. Kendimize güveniyonuz, erkeklerin yapabildiği şeyleri biz de yapabiliyoruz. Mezun olduğumda uçak bakım ile ilgili üniversite eğitimi de almak istiyorum” diye konuştu.
Damla Ceylan da, “Küçüklükten beri uçaklara karşı bir ilgim vardı. Sürekli bu bölümü istiyordum. O yüzden de geldim. Mezun olduktan sonra Hava Harp Okulu’nu düşünüyorum” dedi.