ROBOT ÖĞRETMEN ELIAS DERSLERE GİRMEYE BAŞLIYOR

Dünya kamuoyunun ilgisini çeken, Finlandiya’da tasarlanan, 23 dilde konuşabilen robot öğretmen “Elias” Türkiye’de öğrencilerle buluştu. Bahçeşehir Kolejinin eğitim teknolojileri geliştirme projesi olarak ülkemizde de asistan olarak derslere katılacak olan “Elias”, okul öncesi ve ilkokul seviyesinde öğrencilerin yabancı dil eğitimine adaptasyonunu artıracak. Dünyada Finlandiya’dan sonra bu teknolojiyi eğitim sisteminde kullanan ilk kurum olduklarını belirten Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “Elias”ın gelecek eğitim-öğretim yılında Bahçeşehir Koleji bünyesindeki pilot okullarda öğrencilerle buluşacağını belirtti.

 Değişen eğitim teknolojisindeki en yeni gelişmeleri dünyayla aynı anda öğretimine dahil eden Bahçeşehir Koleji, öğrencilerini yakın geleceğin yetişkinlerinin sahip olması gereken en önemli zihinsel araçlardan birisi olan kodlamayla erken yaşlarda tanıştırıyor ve onun getireceği algoritmik (sistematik) düşünme becerisine sahip bireyler yetiştiriyor. Türkiye’de uyguladığı okul öncesi kodlama dersleri, Kişiye Özgü Öğretim Modeli (KÖM) ve STEM +A gibi eğitim modelleriyle müfredata da yön veren Bahçeşehir Kolejinin yeni projesi, asistan robot öğretmen oldu.

Elias, Bahçeşehir Kolejinde Derse Girecek

Finlandiya’da öğretmen olarak işe alınan, 23 dil bilen, mobil bir uygulama ile sınıfın dili ve öğrencilerin düzeyine göre ayarlanabilen robot öğretmen Elias, eğitim teknolojilerinde gelişimin en somut örneği olarak dünya kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Dünya üzerinde köklü bir değişime giden eğitim sisteminin yakın takipçisi olan Bahçeşehir Koleji yaptığı iş birliği ile Elias’ı öğrencileriyle buluşturacak.

Dünya “Kişiye Özgü Eğitim Modeli”ne Geçiyor

Dünyada eğitim teknolojilerindeki gelişimle kişiye özgü eğitim modellerinin her geçen gün daha da önem kazandığının altını çizen BUEK Başkanı Enver Yücel; Elias’ın gelecek eğitim-öğretim yılında Bahçeşehir Koleji bünyesindeki 4-5 pilot okulda öğrencilerle buluşacağını belirterek “Eğitim sistemi kökünden bir değişim yaşıyor ve aslında değişmeli de… Bugüne kadar uygulanan eğitim sistemleriyle ve eğitim anlayışıyla yarına ulaşmamız mümkün görünmüyor. Zaten gelişmiş ülkelere baktığınızda geleneksel eğitimin artık uygulanmadığını göreceksiniz. Yeni eğitim anlayışında; sınıflarda ders yapmak yerine ders, her yerde yapılıyor. Fabrikasyon eğitim kalıpları başarısını yitirdi. Eğitim teknolojileri sayesinde kişiye özgü eğitim modelleri her geçen gün gelişecek. Genel tabloya bakarsak bu robot bugün çok küçük bir örnek. Asıl görülmesi ve kaçırılmaması gereken büyük resim ise; eğitim sisteminde yakın zamanda yaşanan ve yaşanacak olan değişimdir. Ülke olarak bunun gerisinde kalamayız. Öğretmenin yerini bir makine asla alamaz bunda hem fikirim ama teknolojinin desteğiyle kişiye özgü öğretim sunmak da mümkün. On yılı aşkın süredir Bahçeşehir Koleji olarak kişiye özgü eğitim modelini eğitim sistemimize başarıyla entegre ediyoruz” dedi.

Yücel : Amacımız robotu kullanan değil, üreten öğrenciler yetiştirmek

Türkiye’de kodlama derslerinin seçmeli değil zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirten Yücel:  “2025 yılında dünyada 80 milyar nesnenin internete bağlı olacağı öngörülüyor. Böyle bir dünyaya doğru hızla yol alırken biz hâlâ eski eğitim anlayışını benimseyemeyiz. Artık bilgi bir tık uzağımızda. Önemli olan, var olan bilgiyi analiz ve sentez edip, üretmektir. Bilgi transfer eden değil, bilgiyi üreten anlayışı benimseyen sistemle eğitim verilmelidir. Bu çağın dili “kodlama”dır. Kodlama dersleri eğitim öncesinden başlayıp seçmeli değil zorunlu ders olarak müfredatımızda yer almalıdır. Analitik düşünme becerisine sahip bireyler yetiştirerek yakın gelecekte robotlarımızı kendimiz üretmeliyiz. Yerli yazılım milli bir meseledir ve bu robotların yazılımlarını bizim yapmamız gerekiyor. Biz, derslere asistan öğretmen olarak girecek robot “Elias” ile aslında çocuklarımıza bunu empoze etmek istiyoruz. Yapay zekayla tanışıp, hayatın hangi alanlarında nasıl kullanabileceğini bilen, hayal eden, hayallerinin peşinden giden ve hayallerini üreten mezunlarımız olacağına inanıyorum” dedi.

Öğrencilerin Yabancı Dil Öğrenme Metotlarına Adaptasyonunu Yükseltecek

Finlandiyalı yapay zeka ve robotik firması Utelias Tecnologies tarafından bir yılda kodlanarak tasarlanan “Elias” hakkında bilgi veren şirketin CEO’su Johanna Hemminki, robot öğretmenin 23 dil bildiğini ancak şu an kullanılan versiyonunun Fince, İngilizce ve Almanca ile sınırlandırıldığını söyledi. Hemminki, robot öğretmenin öğrencilerin dil ve okuma-yazma gelişimlerine katkı sağlayacağını da dile getirdi. Finlandiya’da 4 şehirde pilot uygulamalarla ders başı yapan “Elias”ın 2 yıl içinde daha da geliştirileceğine vurgu yapan Hemminki, bu süre içinde eğitim teknolojileri noktasında robotun istenilen düzeye ulaşacağını kaydetti.

“Elias” Öğrencilerle Tanıştı

Robot asistan “Elias”, okulda bir sınıfta derse girerek öğrencilerle tanıştı. İngilizce konuşan ve verilen komutları yerine getiren “Elias”, öğrencilerle birlikte müzik eşliğinde dans etti.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Bisiklet bataryalarına dikkat!

Akülü bisikletleri gece boyu şarjda bırakmayın! Yeni teknik piller daha uzun ömürlü ve güvenli! Uzmanlar, …