Türkiye Gençlik Parlamentosu’nun ilk etkinliği:“Yüzyılın İzinde: Cumhuriyet Zirvesi”

’Türk Gençliği en çok aile içi şiddet, ekonomi ve eğitim konularında zorlanıyor’’

Türkiye Gençlik Parlamentosu’nun ilk etkinliği “Yüzyılın İzinde: Cumhuriyet Zirvesi”nde, gençlerin sesini duyurmak amacıyla 81 ilde 3 bin üniversite öğrencisinin katıldığı araştırma raporu sonucu açıklandı. Proje, gençlerin karşılaştığı problemleri ele alan 11 farklı komisyon tarafından yürütüldü ve bu komisyonlar Türkiye genelinde gençlerin karşılaştığı 110 farklı sorun tespit etti. Detaylı rapor Türkiye Gençlik Parlementosu internet sitesinde 2024 ocak ayında yayınlanacak.

  Türkiye Futbol Federasyonu’nu tarihinin en genç delegesi olan 21 yaşındaki Muhammet Ali Bahar’ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Parlamentosu’nun, projelerini duyurmak, Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak için gerçekleşen ‘’Yüzyılın İzinde: Cumhuriyet Zirvesi”nin  sunuculuğunu  Buse Yıldırım yaparken, etkinlikte Mete Çubukçu, Ece Üner, THY Dijital İnavasyon ve Analatik Çözümler Başkanı  Serdar Gürbüz ve Karagümrük Spor Kulübü Başkanı Süleyman Hurma gibi isimler  konuşma yaptı.

Türkiye’deki gençlerin sorunlarını anlamak ve çözüm üretmek için gençlerin doğrudan katılımını teşvik eden bir yaklaşım benimseyen Türkiye Gençlik Parlementosu, proje süreci boyunca, gençlerin kendi görüşlerini paylaşmaları için anketler düzenlendi ve sorular binlerce genç tarafından yanıtlandı. Toplanan veriler detaylı bir şekilde incelenerek gençlerin sorunlarını anlamaya yönelik bir data oluşturuldu.

Türkiye Gençlik Parlamentosu Kurucu Genel Başkanı Muhammet Ali Bahar, gerçekleşen etkinlikte, ‘’Türkiye Gençlik Parlamentosu, gençlerin sesini duyurmayı amaçlayan bir çaba olarak doğdu. Gençlerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek ve gençlerin geleceği için çözüm üretmek istiyoruz. Gençler, toplumun çekirdeğini oluşturuyor ve onların sorunlarına duyarlı olmalıyız” dedi.

Türkiye Gençlik Parlamentosu komisyonlarının ele aldığı konular arasında aile içi şiddet, eğitim kalitesi, maddiyat, eşitsizlik ve ayrımcılık, dijital eğitim, istihdam, kültür ve sanat erişimi, sağlık ve spor yer alıyor. Bu konularda geliştirilen politika önerileri, gençlerin yaşamlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Raporda en dikkat çekici başlıklar aşağıdaki gibi sıralandı;

  1. Aile içi şiddet ve istismarın Türk gençleri için büyük bir sorun olduğu tespit edildi. Müdahalenin acil bir gereklilik olduğu ve bu alandaki politikaların gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
  2. Sürdürülebilirlik bilincinin toplumsal kalkınma için kilit bir rol oynadığı sonucuna varıldı. Gençlerin ve gelecek nesillerin sürdürülebilirliğe katkı sağlamalarının önemine dikkat çekildi.
  3. Gençlerin eğitim sistemine yönelik ciddi şikayetleri olduğu tespit edildi. Eğitimde fırsat eşitsizliği, materyal eksikliği, barınma sorunları ve üniversite sınav sistemine eleştiriler öne çıktı.
  4. Gençlerin en büyük sorunlarından biri maddiyat oldu. Yüksek enflasyon ve fiyat artışlarının gençleri etkilediği belirtildi. Burslar, yurtlar, ulaşım ve kişisel gelişim fırsatlarındaki maddi engellere dikkat çekildi.
  5. Fırsat eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği, gençlerin yaşamlarını etkileyen önemli sorunlar olarak öne çıktı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve fırsat eşitsizliği alanlarında politika önerileri sunuldu.
  6. Gençlerin teknolojiye erişimi ve bilgi güvenliği konularına dikkat çekildi. Temel dijital eğitimin önemine vurgu yapıldı.
  7. Genç işsizliği, staj sorunları ve beyin göçüne dikkat çekildi. Türkiye’nin genç beyinlerini kaybetmesine karşı yapısal tespitler ve politika önerileri sunuldu.
  8. Kültür ve sanata erişimdeki engeller ele alındı. Kültür-sanat faaliyetlerini desteklemek amacıyla saha çalışmaları başlatıldı.
  9. Genç hekimlerin koşulları ve toplumsal sağlık bilincine dikkat çekildi. Psikolojik sorunlar ve gençlerin sağlık bilinçsizliği ele alındı.
  10. Spor alanlarının eksikliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve spor-eğitim ilişkileri ele alındı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve sporun gençler arasındaki katılımı üzerine politika önerileri sunuldu.
  11. Gençlerin siyasette ve sivil toplumda yeterince temsil edilmediği tespit edildi. Türkiye Gençlik Parlamentosu’nun kurulması önerildi.

Timsal Karabekir ‘’Dünya döndükçe bu Cumhuriyet yaşayacak’’

Türkiye Gençlik Parlamentosu’nun ilk etkinliği olan “Yüzyılın İzinde: Cumhuriyet Zirvesi” adlı etkinliğine onur konuğu olarak katılan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir yaptığı konuşmada gençlere tavsiyelerde bulunurken babası ve Cumhuriyet ile  ilgili anılarını konuklarla paylaştı. “Beşikten mezara kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet etmemiz; borcumuzdur, görevimizdir, ibadetimizdir!” diyen Karabekir, ’Dünya döndükçe bu Cumhuriyet yaşayacak” cümlesiyle büyük alkış topladı.

Muhammet Ali Bahar,’’ Cumhuriyetin 100. yılını kutladıktan sonra toplumda gençlerin daha aktif olmaları gerekiyor’’

Türkiye Gençlik Parlamentosu Kurucu Genel Başkanı Muhammet Ali Bahar, Cumhuriyetin 100. yılını kutladıktan sonra toplumda gençlerin daha aktif olmaları gerektiğini vurgulayarak genç arkadaşlarıyla bu uğurda kurmuş olduğu Türkiye Gençlik Parlamentosu’ndan ve projelerinden bahsetti. ‘’Geleceğine sözün olsun! Dün bizim, bugün biziz ve gelecek hepimizin, başlıyoruz!” diyerek tüm gençleri, Türkiye Gençlik Parlamentosu’na davet etti.

Dünyanın birçok yerinde savaş muhabirliği yapan, gazeteci ve yazar Mete Çubukçu, devam etmekte olan İsrail-Filistin savaşına değinerek ve “Bugün burada o karmaşık Ortadoğu coğrafyasının dışında kalabiliyorsak bunu cumhuriyet değerlerimize borçluyuz ve bu değerleri devam ettirmemiz gerekir.” diyerek cumhuriyetin önemini vurguladı.

En önemli güç, gençlerin gücü” diyerek gençlerin özellikle sürdürülebilirlik projelerinde ve programlarında aktif yer alması gerektiğini vurgulayan  THY Dijital İnavasyon ve Analatik Çözümler Başkanı  Serdar Gürbüz, yaptığı konuşmayla gençlere geniş bir perspektif sundu.

Buse Yıldırım’ın sunuculuğu eşliğinde sorulan soruları yanıtlayan Karagümrük Spor Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, futboldaki altyapı eksikliğinin başarılı oyuncuların yetişmesini engellemesi, kadınların spor alanındaki konumları ve bu alanda daha çok yer alması gerektiği, transfer konusunda spor kulüplerinin çektiği zorluklar üzerine konuştu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serdar Pirtini, konuşmasında sürdürülebilirliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın öneminin tüm politika kurullarında çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı ve bunu bilimsel örneklerle destekledi.

 Türkiye Gençlik Parlamentosu, gençlerin sesini duyurmak ve gençlerin geleceği için politika önerileri sunmak amacıyla gençlerin temsil edilmediği alanlara dikkat çekerek yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

MENOPOZ SÜRECİNİN ZORLUKLARI MENOPOZ OKULU’NDA ELE ALINDI

Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen Menopoz Okulu’nda katılımcılara menopoz döneminde karşılaşabilecekleri sorunlar ve bu sorunlarla baş …