4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi başladı

Zirvenin ana teması: “Haklı Filistin Davası: Kalıcı ve Adil Barışın Tesisi”

“Haklı Filistin Davası: Kalıcı ve Adil Barışın Tesisi” ana temasıyla düzenlenen ve dört gün sürecek olan “4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi”nin açılış programı gerçekleştirildi.

Gençliğin entelektüel kapasitelerini geliştirmek ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) gençler arasında önde gelen uluslararası bir kurum olarak tanıtmak amacıyla İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi açılış programı Grand Cevahir Otel & Kongre Merkezi’nde başladı. Zirvede, Filistin’deki insanlık dramı yaşandığına vurgu yapılırken, terör saldırıları lanetlendi.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti’yle başlayan Zirve, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti. 39 ülkeden 224 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin açılış konuşmaları Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakan Yrd. Halis Yunus Ersöz, Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Görmez ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan tarafından gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, programda, Filistin’de yaşanan insanlık dramını unutturmamanın önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözüne işaret eden Ersöz, şunları söyledi:

“Her gün binlerce insanı kaybediyoruz ve sadece seyrediyoruz. Yani İslam ümmetinin belki de en çaresiz düştüğü anlardan birini tekrar yaşıyoruz. Allah bizi affetsin. Elimizden bir şey gelmiyor. Dua etmekten başka yapabileceğimiz şeyleri yapmaya çalışıyoruz ama daha iyisini yapmanın fırsatlarını hep beraber aramak zorundayız diye düşünüyorum. Biz konuşmaya devam edeceğiz, susmayacağız, görmezden gelmeyeceğiz, takip edeceğiz. Bu katiller yargılanana kadar, hapsedilene kadar da takibi Türkiye olarak sürdüreceğiz.”

Ersöz, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak doğrudan gençlerin inisiyatifiyle yürüyen bu tür çalışmaları önemsediklerini vurguladı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ise çocukluğu ve gençliğinin ilk evresinin Afganistan ve Bosna’daki savaşla geçtiğini belirterek, Çeçenistan’da ve Avrupa’nın merkezinde Srebrenitsa gibi katliamların yaşandığına vurgu yaptı. Bu katliamların durması için broşürler dağıtıp protesto gösterileri yaptıklarını anlatan Yılmaz, “Açık söylemek gerekirse hayatımızda hiç bu kadar acze düştüğümüzü hatırlamıyorum. Şu anda sanki bir dünya esir ama sadece Gazze’deki insanlar bize izzeti öğretiyorlar ve onlar hürriyeti yaşıyorlar” dedi.

ICYF Başkanı Taha Ayhan, Filistin’de Gazze’de, Batı Şeria’da, Kudüs’te, işgal altındaki bölgelerde işgalden dolayı hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anarak konuşmasına başladı. Filistin’in Gazze ve Batı Şeria bölgelerinde yaşanan insanlık dramının yanı sıra Türkiye’nin geçen hafta verdiği şehitlerle İran’da dün yapılan terör saldırısının acıları artırdığını söyledi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de zirvede Arapça bir konuşma gerçekleştirdi. Görmez, “Bizim neslimiz, gençlere güzel bir dünya bırakmadı. Ama siz sizden sonraki nesillere güzel bir dünya bırakabilirsiniz. Bunun için de güçlü bir tarih bilinci, bir medeniyet bilinci gerekiyor. Bunun için aynı zamanda daima istikbal, gelecek üzerinde planlar yapmanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için de bilgi ve düşünceyle, hikmetle donanmak gerekiyor. Kalıcı barış iki şeye bağlıdır, birincisi siz gençler bunu sağlayacaksınız. İkincisi ise başkalarının vatanını çalanlar orayı terk edecekler. İşgali terk edecekler, öldürmeyi terk edecekler. İnsanlık gerçekten böyle bir vahşet görmedi. Bütün iyi değerleri yok ediyorlar, Gazze’de yaşanan savaş iyiliğe karşı açılmış bir savaştır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, çeşitli komitelerde gündem maddeleriyle ilgili çözüm önerilerini tartıştılar. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde “Afet yardım yönetiminde işbirliğinin geliştirilmesi” konusu ele alınırken, “Kudüs Komitesi”nde “Gazze Şeridi’ne yönelik baskı ve saldırılarla mücadele” yöntemleri konuşuldu.

Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Komitesi’nde (COMSTECH) de “İİT üyesi ülkeler arasında ilim ve teknoloji işbirliğinin teşvik edilmesi”ne yönelik çalışmalar tartışıldı. Sosyal Kalkınma Bakanlık Konferansı’nda (MCSD) ise “İİT bölgesinde acil sosyal sorunlar” ele alındı.

Zirve, 7 Ocak’ta sona erecek.

4. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi Hakkında

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları destekleri ile düzenlenecek zirve ile katılımcı öğrencilerin dünya genelinde ve İslam coğrafyasında ortaya çıkan sorunlara yönelik farkındalık ve duyarlılık seviyelerinin artırılması hedefleniyor.

Öğrencilerin yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi, analitik düşünme yeteneklerinin artırılması ve sorunlara çözüm üretme yeteneklerinin güçlendirilmesine katkı sağlama amacı da projenin hedefleri arasında yer alıyor. Program, kardeşlik duygularına büyük bir ihtiyaç duyulan bu dönemde sosyokültürel etkiler açısından da büyük bir önem taşıyor. Zirve ayrıca; uluslararası ilişkiler, diplomasi ve küresel barış konularında gençlerin ilgilerini artırmak ve onları bu alanlarda daha fazla bilinçlendirmek, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen gençlerin bakış açılarını ve çözüm önerilerini sunma fırsatı vermek için önemli bir platform görevi üstleniyor.

Bu etkinliğin kültürlerarası kaynaşma ve güncel meselelere gençlerin ilgisini artırmaya önemli ölçüde katkı sağlaması planlanmaktadır.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Su Okuryazarlığı Merkezi Kuruldu

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) çevre bilinci ve sürdürülebilir su yönetimi alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Su …