8 MART’TA “EŞİTLİĞE SES VER”

Sabancı Vakfı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Eşitliğe Ses Ver” videolarını yayınladı. Vakıf, kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunları görünür kılan iki filmle, işte ve evde çalışan iki kadının hikayelerini sosyal medyada paylaştı. Filmler, “görünen” ile “gerçeğin” zıtlığı üzerinden kadınların maruz kaldığı eşitsizliğe dikkat çekiyor.

“Eşitliğe Ses Ver” videoları toplumsal cinsiyet eşitsizliği gerçeklerinden yola çıkarak hazırlandı. Sabancı Vakfı, tüm faaliyetlerinde olduğu gibi videolarla da “kadın-erkek eşitliğine ulaşmak için sadece bir alana odaklanmanın yeterli olmadığını, yaşamın her alanında kadınların güçlenmesi gerektiğini” vurgulamayı hedefledi. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda kadınların ekonomiye katılım ve eğitime erişim oranlarında artış olmasına rağmen Türkiye bir basamak gerileyerek, 144 ülke arasında 131’inci sıraya düştüğü açıklanmıştı.

Tüm sorunların temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği yer alıyor
Hazırlanan iki videoda, iş hayatında kadınların karşılaştığı önyargılardan ücret eşitsizliğine, çocuk bakımı ve ev işlerindeki sorumluluğun kadına yüklenmesinden kadınlara söz hakkı verilmeyişine kadar pek çok farklı sorunun altı çiziliyor. Videolar ayrıca, sorunların temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yer aldığına ve kadınların hem iş hem ev hayatında eşit şartlardan yararlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sabancı Vakfı 44 yıldır eşitlik için çalışıyor
Çalışmalarını tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum vizyonuyla sürdüren Sabancı Vakfı, 44 yıldır bu alanda pek çok proje hayata geçiriyor. Vakıf, Hibe Programları kapsamında sivil toplum kuruluşlarının erken yaşta ve zorla evliliklerin engellenmesi, kız çocuklarının eğitimi, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projelerine destek veriyor. Sabancı Üniversitesi ortaklığıyla sürdürdüğü “Mor Sertifika Programı” ile de eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

Sabancı Vakfı’nın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik çalışmaları arasında kızların eğitime erişimine katkıda bulunmak için 17 ilde inşa edilen 19 öğrenci yurdu, kadının toplumsal yaşam içindeki rolünü güçlendirmek amacıyla yürütülen “Birleşmiş Milletler Ortak Programı”, 70 ülkeden 450’den fazla kurumun üye olduğu “Girls Not Brides” platformu üyeliği ve erken yaşta ve zorla evliliklere son verilmesi amacıyla İstanbul’da gerçekleştirilen çalıştay da bulunuyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Türkiye’de Bir İlk: Su Okuryazarlığı Merkezi Kuruldu

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) çevre bilinci ve sürdürülebilir su yönetimi alanında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Su …