Yaşamın İnşasında Öğretmen Var Projesi Tamamlandı

Öğretmen Ağı, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesindeki eğitimin yeniden inşası için  hayata geçirdiği “Yaşamın İnşasında Öğretmen Var!” Projesi ile 43 öğretmen; 1728 çocuk ve 71 veliye ulaştı.

Tüm Türkiye’yi derinden sarsarak bölgedeki eğitimi derinden etkileyen 6 Şubat depremleri sonrası ortaya çıkan durumlar öğretmen, çocuk ve velilerin sürdürülebilir desteğe ihtiyaç duyduğunu gösteriyordu. Bölgenin sürdürülebilir gönüllü desteği ihtiyacı üzerine, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation işbirliğiyle hayata geçirilen Yerel Güçlenmeye Destek Fonu’nun finansal desteğiyle “Yaşamın İnşasında Öğretmen Var!” projesi hayata geçirildi. Proje, öğretmenlerin deprem bölgesine ilişkin belirlediği ihtiyaçlara çözüm üretebilecekleri içerikler üretmek ve deprem sonrası okula uyum sağlamak üzere gönüllü insan kaynağını düzenli ve sürdürülebilir kılmayı ve nihayetinde yerelde öğretmenlerin oluşturdukları dayanışma topluluklarını desteklemeyi amaçlıyordu.

Proje çağrısının ardından gönüllü faaliyetlerde bulunmak istediğini belirten 43 öğretmen;proje dönemi boyunca Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdikleri faaliyetlerle 1728 çocuk ve 71 veliye ulaştı. Hatay’da gerçekleşen faaliyetler sonrasında gözlemlerini paylaşan Görsel Sanatlar öğretmeni Özlem Nur çalışmalara dair “Zor zamanlardan geçen veli ve çocukları için çok etkili olduğunu düşünüyorum. Yaşanan felaket sonrasında yapılan bu çalışma ile belki de kendilerini en iyi ifade edebildikleri ve özgür olabildikleri bir ortam sunuldu onlara. Veliler ve çocuklar geçirilen 3 günlük süre zarfında bizlerle korkularını, isteklerini paylaştılar bu bizler için çok kıymetliydi.” diye konuştu.

Proje kapsamında bölgede aktif çalışma yürüten Vehbi Koç Vakfı, Habitat Derneği, Vodafone Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, BoMoVu gibi pek çok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yavuz Samur ve fotoğraf sanatçısı Dilan Bozyel gibi isimlerle de işbirliği içinde gönüllü destekler sağlandı.

“Yaşamın İnşasında Öğretmen Var!” Projesi kapsamında uygulaması gerçekleştirilen; afet sonrası travma tepkilerini hafifletmek, temel güven duygusunu yeniden kazandırmak, stresle baş etme becerilerini artırmak gibi amaçları olan Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı içeriği, uygulama adımları ve dikkat edilmesi gereken noktalar ile Afet Sonrası Destek Çalışmaları Programı El Kitabı’nda yayımlandı.

Öğretmen Ağı’nın deprem bölgesindeki çalışmaları hakkında

2016’dan bu yana “öğretmenler adına değil öğretmenlerle birlikte” sloganıyla yürütülen Öğretmen Ağı’nın çalışmaları, depremden etkilenen illerde, 6 Şubat 2023 öncesinde de sürüyordu. Depremden etkilenen bölgelerde oluşan Öğretmen Ağı topluluklarının hak temelli bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürdüğü, öğretmenlerin birbirleri ve farklı disiplinlerden paydaşlar ile bir araya geldiği, kendi belirlediği ihtiyaçlara kendi çözümlerini geliştirdiği alanlar yaratmak, deprem sonrasında da Öğretmen Ağı’nın odak noktalarından biri olmaya devam ediyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE ÇOCUKLAR HEM EĞLENİYOR HEM ÖĞRENİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin altıncı durağı olan Van Kültür Yolu Festivali’nde …