HARİKA ÇOCUKLAR YASASIYLA GELECEĞİN SANATÇILARINA YATIRIM YAPILMALI

Sanat, insanlığın en eski ve en değerli ifade biçimlerinden biridir. Ancak bir sanatçının yetişmesi, bu derin ve karmaşık dünyada oldukça uzun ve zorlu bir yolculuk gerektiriyor. Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş, sanatçıların genellikle çok küçük yaşlarda bu yolculuğa başladığını belirterek, günümüzde aile ve vakıfların desteğiyle bile bir sanatçının kolay yetişmediğine dikkat çekti. Çavuş, “Harika Çocuklar Yasası”nın yeniden gündeme getirilmesinin önemini vurguladı.

Sanatçılar, toplumu aydınlatan ve ilham veren bireyler ancak günümüzde bir sanatçı kolay yetişmiyor. Başta aile desteği, vakıf ve devlet destekleri sanatçının yetişmesinde önemli rol oynuyor. Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş, küçük yaşlardan bu yana bir sanatçının kolay yetişmediğine değinerek “Bir sanatçının yetişmesi uzun ve zorlu bir yolculuk gerektiriyor. Küçük yaşta enstrümanını eline alarak bu yolda adım atan bir sanatçının ciddi bir disiplin içinde çalışması, mücadele etmesi ve bu mücadelenin sonucunda başarılı olması gerekiyor. Daha sonra da ülkesini uluslararası platformlarda temsil etmek, gerçekten kolay bir süreç değil. Sanatın içeriği ve derinliği, içine girdikçe kaybolduğunuz bir okyanus gibidir. Sanatçı yetiştirmek için aile ve vakıfların desteği çok önemlidir. Ailenin sanatçının yanında olması çok kıymetlidir çünkü genelde aileler çocuklarının doktor, mühendis gibi mesleklerle uğraşmasını ister. Ancak bir sanatçının ne kadar kıymetli olduğu, bu sürecin içine girdikçe anlaşılır” şeklinde konuştu.

“Akgün Çavuş, Harika Çocuklar Yasası Yeniden Gündeme Gelmeli”

Akgün Çavuş, ülkemizde aile ve vakıfların desteği dışında, eskiden “İdil Biret-Suna Kan Yasası” olarak bilinen Harika Çocuklar Yasasının gündemde olmamasının ve işletilmemesinin en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti. Çavuş konuşmasında “Birçok ülke, sanatçılarının yetişmesi için onlara yurtdışında eğitim imkanı tanıyor ve devlet desteği sağlıyor. Günümüzde, devletimizin bu konuda desteğinin artması ve özellikle Harika Çocuklar Yasası’nın yeniden gündeme getirilmesi büyük önem taşıyor. Umarım kısa zamanda Harika Çocuklar Yasası yeniden işletilir ve ülkemizin yetenekli çocukları Avrupa’nın prestijli yerlerinde eğitimlerine devam ederler. Böylece ülkemizi oralarda ciddi bir şekilde temsil ederler. Ülke tanıtımı için bundan daha güzel bir yol olamaz. Yeni İdil Biretler, Suna Kanlar, Gülsin Onaylar, Fazıl Saylar ancak bu şekilde yetişebilir. Bu mücadelenin en önemli parçalarından biri budur” dedi.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

İstanbul Modern’de Yaz Sanat Okulu başlıyor

İstanbul Modern, yaz tatilinde çocuklara sanat dolu bir program sunuyor. 7–10 yaş aralığındaki çocuklar, 9 Temmuz–23 …