Kız Kardeşlik Dayanışması Büyüyor

Suna’nın Kızları “Yaz Enstitüsü”nün ikincisi gerçekleşti

Kız Kardeşlik Dayanışması Büyüyor

Suna’nın Kızları Yaz Enstitüsü programının ikincisi, Şanlıurfa köylerinden ve İstanbul Koç Lisesi’nden 14-18 yaş aralığındaki 39 kız çocuğun katılımıyla gerçekleşti. Suna’nın Kızları’nın kurucusu İpek Kıraç, amaçlarının kız kardeşlik dayanışmasını büyütmek olduğunu ve Yaz Enstitüsünde kurulan bağların hayat boyu öğrenme yoldaşlığına dönüşmesini hedeflediklerini belirterek, “Yıllar içerisinde çok sayıda kız çocuğun Suna’nın Kızları bakış açısında bir araya gelerek toplumsal değişim ve dönüşümün öncüsü olmasını hayal ediyoruz” dedi.

İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini, hedeflerini yaşatmak ve ileriye taşımak amacıyla kızı İpek Kıraç tarafından hayata geçirilen Suna’nın Kızları, ilkini geçen yıl gerçekleştirdiği “Yaz Enstitüsü” programını bu yıl da devam ettirdi. Kültür turları, keşif gezileri, çocukların iyi olma hallerini destekleyen öğrenme programları ve atölyeler, alanında başarılı kadınlarla kız çocuklara ilham verecek sohbet ve panellerden oluşan 3 haftalık program Şanlıurfa ve İstanbul’da gerçekleşti.

Kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla buluşmalarına, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunlara dayanışma içerisinde yaratıcı çözümler üretmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmaları amacıyla düzenlenen Yaz Enstitüsü, Şanlıurfa Valiliği ve Koç Okulu iş birliğiyle hayata geçirildi.

Şanlıurfa’da başlayan program İstanbul’da devam etti

Programın 8-13 Haziran’ı kapsayan ilk etabında Koç Okulu ile Şanlıurfa köylerinden 39 kız çocuk Şanlıurfa’da bir araya geldi. Çocuklar, 1-14 Temmuz arasında ise İstanbul’da buluştu.

İlham veren buluşmalar, kültürel geziler, kız çocuk odaklı tasarım ve esenlik atölyeleri gibi destekleyici ve güçlendirici programların yanı sıra yürütülen atölye içerikleri Suna’nın Kızları Çözüm ve Destek topluluklarında yer alan AÇEV, BOMOVU ve Şehir Dedektifi desteğiyle uygulandı.

Farklı sosyal, ekonomik ve kültürel çevrelerden gelen kız çocukların birbirlerinin hayatlarıyla temas ederek karşılıklı empati geliştirme, kültürel çeşitliliğin zenginliğini keşfederek ön yargıları kırma ve birlikte öğrenme imkânını yakaladıkları programa, 2023 yılı Yaz Enstitüsü mezunları da katılarak, deneyimlerini ve becerilerini kız kardeşleriyle paylaştılar.

Karşılarına çıkan çeşitli zorluklarla mücadele ederek mesleklerinde başarılı olmuş girişimci, kooperatif üyesi, kırsal kalkınma uzmanı, polis, pilot gibi farklı mesleklerden kadınlarla bir araya gelen kız çocuklar; hem onların ilham veren hikâyelerini dinlediler hem de kırsal kalkınma çalışmalarının kız çocuklarının yaşamına etkileri, ev içi iş yükü, erken yaşta evlilik, mevsimlik tarım işçiliği ve eğitimden kopuş gibi başlıklarda düşünme imkânı buldular.

Suna’nın Kızları Yaz Enstitüsü programı yaz aylarıyla sınırlı kalmayacak. Programa katılan kız çocuklar, Eylül itibarıyla 14 haftalık Hayat Boyu Buluşmalar eğitimine katılacaklar.  Yıl boyunca düzenli mentor görüşmeleriyle desteklenecek çocuklar, Aralık ayında Şanlıurfa’daki mezunlar buluşmasında bir araya gelerek 2025 Yaz Enstitüsü programını da şekillendirecek.

Kız çocuklar birlikte daha güçlü

Suna’nın Kızları kurucusu İpek Kıraç, Yaz Enstitüsünün amacını ve hedeflerini açıklarken, farklı koşullarda hayatlarını sürdüren kız çocuklarının bir program çerçevesinde 3 haftayı birlikte geçirmelerinin önemine değinerek şunları söyledi: “Suna’nın Kızları nesilden nesle devam edecek bir kız kardeşlik ve kadın dayanışması hareketi. Kız çocukların özgün ihtiyaçlarını duyarak, programlarımızı onların katılımıyla ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlamayı ve akran dayanışmasını çok değerli buluyorum. Yaz Enstitüsünü, çocukların birbirini tanımasına ve öğrenme yoldaşı olmalarına alan açtığı ve akran dayanışmasını desteklediği için çok önemsiyorum. Programdan mezun olan çocukların, Suna’nın Kızları’nın ortak amaçlarını destekleyeceğine ve artlarından gelen kız kardeşleriyle birlikte bu hareketi büyüteceğine inanıyorum.”

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

LOME ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ “DÖNÜŞÜME” HAYRAN KALDI

Batı Afrika Ülkesi Togo’nun başkenti Lome’de bulunan Lome Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adama Mawule Kpodar …