Türkiye SMA Vakfı, Ağustos SMA Farkındalık Ayında “Tedaviye Erişim” Çağrısı Yapıyor

Tüm dünyada Ağustos ayı, SMA Farkındalık Ayı olarak kabul görüyor ve hastalık hakkında bilinçlendirme kampanyaları yürütülüyor. Her hastaya eşit ve adil tedavi ilkesiyle faaliyet gösteren Türkiye SMA Vakfı; Ağustos ayında farklı çalışmalarla SMA ile ilgili doğru bilinen yanlışlara, hastalığın önlenebilmesi için çok önemli olan tarama testlerine ve tedaviye erişimin önemine dikkat çekecek. Ayrıca SMA hastalarını ve ailelerini uzmanlarla bir araya getirdiği Ulusal SMA Kampı’nın 3.sünü 22-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek.

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) en yaygın tanımıyla, ilerleyici ve kalıtsal bir kas hastalığı. Yaygın olarak bilinen ve ağır seyreden tip 1 dahil olmak üzere bebeklikten yetişkinliğe 4 farklı tipi bulunuyor. Ülkemizde toplamda 3 bin kadar SMA hastası olduğu tahmin ediliyor. Aralık 2021’de başlayan tarama testleri sayesinde 81 ilde evlilik öncesinde ücretsiz test imkanı sunuldu Sağlık Bakanlığı verilerine göre Yenidoğan Taraması kapsamında 2022 yılından bugüne kadar 1 milyon 553 bin 189 bebek tarandı, 235 bebeğe SMA tanısı kondu. Toplumda daha çok bireysel ilaç kampanyalarıyla gündemde olan hastalık, bize uzak görünse de ülkemizde her 50 kişiden birinin taşıyıcı olduğu gerçeği, SMA hakkındaki farkındalığın artmasının önemini ortaya koyuyor.

Tüm dünyada Ağustos ayı SMA Farkındalık Ayı olarak değerlendiriliyor. Türkiye SMA Vakfı da, Ağustos SMA Farkındalık Ayında “Tedaviye Erişim” başta olmak üzere, hastalığın önlenmesi için yapılabilecekler ve hastaların hayata daha güçlü tutunması için gerekenlere dikkat çekeceği bir bilinçlendirme kampanyası yürütecek. Ayrıca SMA hastalarını ve ailelerini uzmanlarla bir araya getirdiği Ulusal SMA Kampının 3.sünü 22-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirecek.

Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin Tedaviye Eşit ve Ücretsiz Erişim 

Nadir görülen hastalıklar grubuna giren SMA’da erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğunun altını çizen Türkiye SMA Vakfı Başkan Vekili Ece Soyer Demir, konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye SMA Vakfı olarak önlenebilir bir hastalık olan SMA’nın bilinmeyenleri için farkındalık çalışmaları öncelikli çalışma alanlarımızdan. Ağustos tüm dünyada SMA Farkındalık Ayı. Bu yıl farkındalık ayında SMA’da tedaviye erişim konusuna odaklandık. Çünkü nadir bir hastalık olan SMA’nın tedavisinde, erken tanı kadar tedaviye erken başlanması ve düzenli kullanılması tedavinin başarısında kritik önem taşıyor. Tedavi yöntemlerinin birbirlerine karşı üstünlüklerini gösteren bir araştırma bulunmamakla birlikte, üç tedavinin de ortak özelliği ne kadar erken dönemde alınırsa o kadar başarılı sonuç verdiği. Hastalığının tedavisinde EMA (Avrupa İlaç Ajansı) ve FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından onaylanan 3 farklı tedavi yöntemi mevcut. Şu anda ülkemizde bunlardan sadece bir tanesi SGK geri ödeme kapsamında, kriterleri sağlayan hastalara ücretsiz olarak eriştiriliyor. Ancak bu tedavi yönteminden sağlık sorunları nedeniyle yararlanamayan hastalar başta olmak üzere; alternatif tedavilerin hastaların kullanımına sunulmasını bekliyoruz. Bu nedenle ‘Tedaviye Erişim’ çağrımızı farkındalık ayı vesilesiyle tekrar gündeme getiriyoruz. Ayrıca kamuoyunda SMA farkındalığı arttırmak için sosyal medya içerikleri ile ay boyunca bilinçlendirme kampanyamız devam edecek.

Aileler SMA Kampında Uzmanlarla Buluşacak

Türkiye SMA Vakfı SMA ayrıca; tedaviye erişime ve taşıyıcılık tarama testlerinin öneminde vurgu yapacağı farkındalık ayında, Ulusal SMA Kampı’nın da üçüncüsünü düzenliyor. SMA’da hasta yakınlarının tanı aldıktan sonra yaşadığı zorluklar sadece tedavi ile sınırlı olmadığının altını çizen Ece Soyer Demir; “Hasta aileleri eğitim, sosyal haklar, hukuki süreçler, hasta bakımı gibi konularda da bilinmezliklerle mücadele ediyorlar. Ulusal SMA Kampı; hasta ailelerini uzmanlarla bir araya getirerek bu alanlarda güçlendirmek amacıyla düzenlediğimiz bir organizasyon. Kampın bir diğer önemli faydası ise Türkiye’nin farklı illerinden gelen hasta ve ailelerin sosyal bir ortamda bir araya gelerek deneyimlerini paylaşmaları, yeni dostluklar kurmaları. Bu yıl yine Farkındalık Ayı kapsamında, Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman’ın danışmanlığında hazırlanan kampımızda aileler ve gençler eğitim desteğiyle güçlenirken, çocukları da farklı etkinliklerle birlikte keyifli vakit geçirecekler.” dedi. 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

AĞIZ SAĞLIĞI VÜCUT SAĞLIĞINIZIN İLK HABERCİSİ

Ağız sağlığı, sadece ağız ve dişlerle sınırlı kalmayıp tüm vücudumuzun sağlık durumu hakkında önemli ipuçları …