Sivrisinek ısırıkları neden iyileşmiyor?

Cevabı bağışıklık sisteminde gizli

Yaz aylarında en rahatsız eden durumlardan biri de sivrisinek ısırıkları. Bazıları sadece hafif kızarıklık ve şişlik olarak vücuda yansıyor bazıları ise kaşınıyor ve geçmek bilmiyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir İğde sivrisinek ısırıklarıyla ilgili merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri 10 soruda cevapladı. 

Yaz aylarında en rahatsız edici durumlardan biri de sivrisinek ısırıkları. Gerek kısa kollu ve kısa paçalı giysilerin tercih edilmesi gerekse de sulak, yeşillik ve açık alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi sivrisineklerden kaçınmayı zorlaştırıyor. Bazı sivrisinek ısırıkları vücutta hafif şişlik ve kızarıklık yaratırken bazılarının iyileşmesi ise daha uzun sürebiliyor. Sivrisinek ısırıkları tehlikeli olabilir mi? Bazıları neden iyileşmez? Merak edilenleri İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde açıkladı.

 

  1. Sivrisinek ısırığı nedir, nasıl oluşur?

Sivrisinekler, insan derisine incecik bir proboscis (iğne benzeri bir yapı) ile girerek kan emerler. Bu süreçte, vücuda antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını önleyen) bir madde enjekte ederler. Bu maddeye karşı vücut, bir bağışıklık yanıtı olarak histamin salgılar ve bu da kızarıklık, kaşıntı ve şişlikle sonuçlanır.

 

  1. Sivrisinek ısırığı hangi belirtileri verir?

Sivrisinek ısırıkları genellikle kaşıntılı, kırmızı ve hafifçe kabarık şişlikler olarak ortaya çıkar. Bu şişlikler, genellikle ısırığın hemen ardından belirginleşir ve birkaç saat içinde en yüksek düzeyine ulaşır.

 

  1. Sivrisinek ısırığıyla karşılaşmamak için ne tip önlemler alınır?

Sivrisinek ısırıklarından korunmak için uzun kollu kıyafetler giymek, açık renkli giysiler tercih etmek, sivrisinek kovucular (repellent) kullanmak ve sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durmak etkili yöntemlerdir. Ayrıca, evinizde sivrisinek teli kullanarak kapı ve pencerelerden sivrisinek girişini engelleyebilirsiniz.

 

  1. Kaşıntı ve şişliği gidermek için hızlı önlemler nelerdir?

Kaşıntı ve şişliği hafifletmek için soğuk kompres uygulayabilir veya anti-histaminik kremler kullanabilirsiniz. Kaşımaktan kaçınmak, bölgenin daha fazla tahriş olmasını ve enfekte olmasını önleyecektir.

 

  1. Sivrisinek türleri ve ısırıkları arasında farklar var mıdır?

Evet, bazı sivrisinek türleri diğerlerinden daha fazla rahatsızlık verebilir. Örneğin, Aedes türü sivrisinekler, özellikle agresif bir ısırma davranışına sahip olup, daha büyük ve kaşıntılı şişliklere neden olabilir.

 

  1. Bazı sivrisinek ısırıkları neden geçmez?

Isırıklar genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, bağışıklık sistemi hassas olan kişilerde bu süreç daha uzun sürebilir. Ayrıca, kaşınan bölgede enfeksiyon gelişmişse iyileşme süresi uzayabilir.

 

  1. Sivrisinek ısırığı tehlikeli midir? Hastalık riski var mıdır?

Bazı sivrisinek türleri tehlikeli hastalıklar taşıyabilir. Örneğin, sıtma, Zika virüsü, dang humması gibi hastalıklar, sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle, ısırıklardan korunmak önemlidir.

 

  1. Sivrisinek ısırığı enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Isırık bölgesinde aşırı kızarıklık, iltihap, şiddetli ağrı veya ateş gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Bu durumda, bir sağlık profesyoneline başvurmanız gerekebilir.

 

  1. Tedavi süreci nasıldır?

Sivrisinek ısırıkları genellikle evde tedavi edilebilir. Kaşıntıyı azaltmak için soğuk uygulama ve anti-histaminik kremler yeterlidir. Ancak enfeksiyon gelişmişse, antibiyotik tedavisi gerekebilir.

 

  1. Sivrisinek ısırıklarından korunmak neden önemlidir?

Unutmayın, sivrisinek ısırıklarından korunmak, hastalıklardan korunmak anlamına gelir. Basit önlemlerle bu rahatsız edici durumu önleyebilirsiniz.

 

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Migren ağrılarını hafifleten inovatif cihaz: MigRelieve

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Yusuf Sayın’dan yenilikçi çözüm Migren ağrılarını hafifleten inovatif cihaz: MigRelieve  İstanbul …