Altınbaş Üniversitesi’nden hayatı kolaylaştıran yenilik: “Ergonomik Ayna Projesi”

 Günlük hayatın vazgeçilmezi aynalar, teknolojiyle yeniden tanımlanıyor

-Altınbaş Üniversitesi’nden hayatı kolaylaştıran yenilik: “Ergonomik Ayna Projesi”

Günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden olan aynalar, Altınbaş Üniversitesi’nin yenilikçi projesiyle teknolojiyle buluşuyor. Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından geliştirilen yeni nesil aynalar, sadece yansıma aracı olmaktan çıkıp, hayatınızı kolaylaştıracak pek çok fonksiyon sunuyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da faydalı model olarak tescillenen proje, aynaların kullanıcı dostu bir teknoloji platformuna dönüşmesini sağlıyor.

Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencileri ve akademisyenleri tarafından geliştirilen “Ergonomik Ayna Projesi,” tamamlanarak faydalı modele dönüştü. “Akıllı Ayna Projesi,” geleneksel aynaları sadece bir yansıma aracı olmaktan çıkararak, kullanıcıların hayatını kolaylaştıran birer teknoloji platformuna dönüştürüyor. Bu yeni nesil aynalar, dokunmatik ekranları ve akıllı yazılımlarıyla, gündelik yaşamın birçok ihtiyacını tek bir noktadan karşılamayı hedefliyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan faydalı model/patent onayı alındı

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan faydalı model/patent onayı alan “Akıllı Ayna Sistemi ve Yöntemi,” web tabanlı bir arayüz sunarak kullanıcılarına kolay ve etkili bir deneyim sağlıyor. Dokunmatik ekranı ve parmakla kontrol edilebilen yapısıyla, mobil cihaz deneyimine benzer bir kullanım sunan sistem, çeşitli fonksiyonlarıyla kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

“Proje, aynaları daha işlevsel hale getirerek ergonomiyi günlük hayatın parçası yapmayı hedefliyor”

Ergonomik Ayna Projesi ile uzun süredir hayatımızda olan ergonomi kavramını teknolojiyle birleştirildiğini söyleyen Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Muzaffer Aydemir proje ile ilgili detayları paylaştı. Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, “Ergonomi, iş yaşamından kişisel yaşam alanlarına kadar birçok alanda insan-makine uyumunu inceleyen bir bilim dalıdır. Bu proje de ergonomiyi günlük hayatın bir parçası haline getirerek, insanların sıkça kullandığı aynaları daha işlevsel hale getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Gelişmiş özellikleriyle kişisel asistan ve bilgi merkezi bir ayna

Sistemin özellikleri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, “Akıllı Ayna Sistemi; tarih, saat, takvim ve ulusal bayramlar gibi bilgileri kullanıcıya sunuyor. Ayrıca, güncel haberler, AFAD’ın son depremler hakkında verdiği bilgiler ve hava durumu gibi veriler de aynada görüntülenebiliyor. Kullanıcılar kendi takvimlerini aynayla entegre edebilir, önemli günler ve randevular için hatırlatmalar alabilirler. Ayrıca, sistem hava durumu verilerine dayanarak kombin önerileri sunarak kullanıcıların giyinme tercihlerine yardımcı oluyor. Eğlence ve hobiler içinse ulusal ve uluslararası futbol maçlarının durumları, NBA istatistikleri ve NASA/SpaceX fırlatma takvimi gibi bilgilere de hızlıca erişim sağlıyor. Sesli komut özelliği sayesinde, kullanıcılar aynadan uzakta olsalar bile sistemi kontrol edebiliyor ve asistanın sesli yanıtlarıyla ergonomik bir deneyim yaşayabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Çevre dostu ve sürdürebilir

Aynanın aynı zamanda uzun yıllar kullanılabilecek şekilde tasarlandığını ve çevre dostu olduğunun da altını çizen Doç. Dr. Aydemir, “Düşük güç tüketimiyle dikkat çeken bu sistem, çevre dostu bir yaşamı destekliyor. Uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilecek şekilde tasarlanan akıllı ayna, ekran yanmaları gibi teknik sorunlara karşı da önlemlerle donatılmış durumda. Ayrıca, kullanıcılar sistemi kapatma, yeniden başlatma veya uyku moduna alma gibi seçeneklerle istedikleri gibi yönetebiliyorlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Altınbaş Üniversitesi’nin araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında, Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, Dr. Öğr. Üyesi İncilay Yıldız ve Arş. Gör. Merve Nur Barun ile öğrencileri Tamer Afyon ve Mertcan Davulcu tarafından geliştirilen yenilikçi proje, teknolojiyi ve ergonomiyi birleştirerek günlük yaşamı daha verimli ve konforlu hale getirmeyi amaçlıyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Üç puan türünde birinciler Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etti

En iyiler yine Boğaziçi Üniversitesi’nde Boğaziçi Üniversitesi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) en başarılı öğrencilerin tercihi …