BIRAK TÜRSAB KÜÇÜLSÜN..!

Eski başkanımız Sn.ULUSOY TÜRSAB’a gelir kaynağı yaratmak amacıyla Seyahat ile alakasız bir çok sektörü birliğimize üye yapmıştı.

Örneğin;

Şirket Rent-a-Car yapıyor. Tur-mur yok, rehber, transfer yok, otel yok, müze yok. Sadece araba kiralıyor ama onları zorunlu TÜRSAB’a üye yapmış.

Adam Otobüsçü, Minibüsçü, nihayetinde arabası ve şoförü var, Transfer yapıyor. Zorunlu TÜRSAB üyesi.

Şirket Seminer düzenliyor, Kongre yapıyor. Toplantı organizasyonu yani. Mecbur Seyahat Acentaları Birliğine üye. Nedenmiş; Müşterisi otelde kalıyormuş. Kalsın kardeşim. Seyahat mi, Kültür turu mu bu? Şehir turu satacaksa alır bir acentadan turunu, biter. Teminata gelince; zaten anlaştığı firma her türlü teminatı alıyor bu şirketten.

Adam sadece sisteme bakıp, İstanbul-Bodrum. Ankara-New York bileti kesiyor. İşin içinde Tur yok. Bunun yanında Tur, otel vs satıyorsa, rehber veriyorsa buyursun gelsin TÜRSAB’a. Ama yok, sadece bilet satıyorsa neden zorunlu TÜRSAB’a üye? Zaten havayollarına yüzbinlerce dolar teminatları var.

Sağlık Turizmi yapıyor. Hastaneden, klinikten komisyonunu alıyor. Hasta tur istiyorsa, onu bir acentadan paket alıp satıyor. İşin içinde seyahat yok. Ama o da zorunlu TÜRSAB üyesi.

HAC – UMRE yapıyor. Tek destinasyonu var. Arabistan. Diyanete yüzde 100 teminat ödüyor. Ama illa TÜRSAB’a üye. Bağlı bulunduğu yer başka (Diyanet), teminatı, şartları, müşterisi farklı. Onlar yani müşterileri, kutsal kitabımızda yazan, dini vecibelerini yerine getiren mütedeyyin vatandaşlarımız. Bu gezinin; Antalya, Kapodokya, Maldivler, Benelüx turuyla benzerliği nedir Allah aşkına? Uçağa binmesi mi? Otelde kalması mı? Bi’ rahat bırakın adamları.

Tüm bu sektörlerin kendi kanunları, kuralları, bağlı bulunduğu başka kurumları, dernekleri var. Özel sigortaları, özel teminatları var. Ayrıca, bu sektörde olanlar kendi branşları haricinde seyahat acentalığı da yapmak istiyorsa, evet buyursun gelsin, TÜRSAB’a üye olsun. Seyahat organize etmiyorsa adamı neden zorluyoruz;  “Sen SEYAHAT ACENTASISIN, evet evet sen SEYAHAT ACENTASISIN..!” diye? Değil işte.

TÜRSAB PASTAYI KAPTIRMAK İSTEMİYOR.

Üye giriş aidatı olmuş 359 bin 476 lira 83 krş.  Her sene en az 2 bin 500-3 bin yeni üye alıyorlar, 1 milyar 78 milyon TL yapar.

16 bin  üyemiz var. Aidatlar olmuş 17 bin 973 lira 85 krş. Onlar da 287 milyon TL yapar. Yani TÜRSAB’ın toplam senelik 1 buçuk milyar liraya yakın    geliri var. Plaka vs gelirlerle senede yaklaşık 50 milyon dolar yapar. Her sene bu kadar gelir..? Peki ama hangi hizmetin karşılığında?

Peki, Nereye gidiyor bu paralar?

Bu da, bir başka yazının konusu olsun.

L.Cem Polatoglu

Tur Andiamo

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

YEŞiL PASAPORTA DA ViZE GEREKECEK…!

İddiaya girerim, kısa bir süre sonra Schengen ülkeleri de İngiltere gibi Yeşil Pasaportlu vatandaşlarımızdan vize …