Geleceğin temellerinin atıldığı okul öncesi eğitim, ‘oyun’ alanı olarak algılanmamalıdır!

“Erken çocukluk evresi, bir bireyin tüm yaşamı boyunca taşıyacağı temel becerilerin geliştiği kritik bir dönemdir. Çocuklarımıza bu dönemde yapılan her yatırım, daha iyi bir dünya yaratmak için atılmış bir adımdır” diyen İELEV Özel 125. Yıl Anaokulu Müdürü Çiğdem Yıldız, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekerek, “Okul öncesi eğitim, oyun olarak ya da çocukların güvenle bırakıldığı bir mekân olarak algılanmamalıdır" dedi, uyarı ve önerilerini paylaştı.Okul öncesi eğitim, çocukların yaşamındaki en kritik dönem olan 0-6 yaş arasındaki gelişim sürecini kapsar. Bu dönemde çocukların beyin gelişimi hızla ilerler ve bu süreç, çocukların gelecekteki
duygusal, sosyal ve bilişsel becerilerini doğrudan etkiler. Bu yüzden okul öncesi eğitim, çocukların sadece bugünkü mutluluğunu değil, aynı zamanda gelecekteki başarılarını ve yaşam kalitelerini de şekillendirir.
“Araştırmalar okul öncesi eğitim alan çocukların daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor”
Okul öncesi eğitim hakkında bazı yanlış algılar bulunduğunu ifade eden İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV) Özel 125. Yıl Anaokulu Müdürü Çiğdem Yıldız, okul öncesi eğitimin sadece "oyun" olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
“Anaokullarında uygulanan oyun temelli öğrenme, çocukların keşfetme, problem çözme ve sosyal becerilerini geliştiren önemli bir araçtır. Ancak okul öncesi eğitimin sadece sosyal gelişimi değil, bilişsel, duygusal ve motor becerileri de geliştirdiği unutulmamalıdır” diyen Yıldız, ebeveynlerin çocuklarının erken yaşta edindikleri deneyimlerin gelecekteki öğrenme becerileri üzerinde kalıcı etkiler yarattığını unutmaması gerektiğini vurguladı.
Okul öncesi dönemde çocuklara sunulan her dakikanın, onların geleceğini şekillendirme
gücüne sahip olduğunu, bu dönemin çocukların yaşam boyu sürecek bir öğrenme ve büyüme yolculuğuna en sağlam temellerle başlamaları için bir fırsat olduğunu belirten Çiğdem Yıldız, çocukların meraklarını desteklemenin, onlara çeşitli öğrenme fırsatları sunmanın ve bireysel gelişim hızlarına saygı göstermenin önemli olduğunu belirterek; evde geçirilen kaliteli zamanın çocukların dil gelişimini ve öz güvenlerini artırdığını söyledi. Araştırmaların okul öncesi eğitime katılan çocukların, ilerleyen eğitimlerinde daha yüksek başarı gösterdiğini ve daha iyi sosyal becerilere sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirten Çiğdem Yıldız,
“Örneğin, Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin PISA okuma performanslarında belirgin bir artış gözlemlendiğini göstermektedir” dedi.
Anaokulu Velileri için 5 Öneri
1. Merak Duygusunu Destekleyin
Çocuklar doğaları gereği meraklıdır. Onların sorularını yanıtlamaya özen gösterin ve keşfetme
arzularını teşvik edin. Bu, öğrenmeye olan ilgilerini artırarak bilişsel gelişimlerine katkı sağlar.
2. Oyunla Öğrenmeye Alan Tanıyın
Oyun sadece eğlenceli bir etkinlik değil, aynı zamanda öğrenmenin en doğal yoludur. Çocuğunuzun
oyun sırasında problem çözme, yaratıcılık ve sosyal beceriler geliştirmesine fırsat tanıyın.
3. Bireysel Gelişime Saygı Gösterin

Her çocuğun gelişim süreci kendine özgüdür. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının ve onun
bireysel ilerlemesini destekleyin. Sabır ve sevgi dolu bir yaklaşım, özgüvenlerini pekiştirecektir.
4. Nitelikli Zaman Geçirin
Çocuğunuzla geçirdiğiniz nitelikli zaman, onun dil gelişimini, sosyal becerilerini ve duygusal bağlarını
güçlendirir. Beraber kitap okuyun, oyun oynayın ve birlikte kaliteli anılar biriktirin.
5. Eğitim Sürecine Aktif Katılın
Çocuğunuzun okul öncesi eğitiminde öğretmenlerle iş birliği yaparak sürece dahil olun. Bu hem
çocuğunuzun gelişimini destekler hem de eğitim sürecine olan bağlılığını artırır.
Çocuk merkezli yaklaşımı, oyun temelli öğrenmeyi ve ailelerin aktif katılımını teşvik ediyoruz
İELEV olarak okul öncesi eğitimi, çocukların bütüncül gelişimini destekleyen bir süreç olarak gördüklerini belirten Yıldız, son olarak şu bilgileri verdi: “Eğitim anlayışımız, çocukların öz güvenli, yaratıcı ve problem çözücü bireyler olarak yetişmelerini hedefler. Çocuk merkezli yaklaşımı, oyun temelli öğrenmeyi teşvik ediyor, okul öncesi eğitimde yenilikçi ve araştırmaya dayalı bir yaklaşım ile hem akademik hem de sosyal ve duygusal gelişimi eşit derecede önemseyen müfredat uyguluyor,
öğrencilere zengin öğrenme ortamları sunuyoruz. Ailelerin eğitim sürecine aktif katılımını teşvik ediyor, öğretmen-ebeveyn iş birliğiyle çocukları en iyi şekilde destekliyoruz.”

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor…

Uzmanlar, otizmli çocukların okul öncesi dönemde spor becerileri kazanmasının akranları ile olan iletişimde önemli olduğunu …