Romanya ve Bulgaristan, Hatay’da depremin yaralarını sarma çabalarında UNDP ile ortaklık yapıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) bugün, Şubat 2023’te Türkiye’yi vuran depremlerden en çok zarar gören il olan Hatay’da toparlanmayı teşvik etmek amacıyla odak noktası geçim kaynaklarının yeniden canlandırılması ve kültürel mirasın restorasyonu olan iki girişimi başlattı. Her iki girişim de Romanya’nın 700.000 avroluk katkısıyla finanse ediliyor.

İlk girişim, depremlerden önce Türkiye’nin toplam ayakkabı üretiminin üçte birini gerçekleştiren Hatay’daki ayakkabı sektörünün yeniden canlandırılmasını destekliyor. Deprem, Antakya’daki küçük sanayi sitesinde faaliyet gösteren ve iş yerlerini, stoklarını, girdilerini, müşterilerini ve çalışanlarını kaybeden 470 ayakkabıcı için özellikle yıkıcı oldu.

UNDP, üretimin yeniden canlandırılmasına yardımcı olmak amacıyla, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile iş birliği yaparak, Hatay Expo yakınlarındaki kurulacak olan Antakya Ayakkabı İmalatçıları İhtisas Küçük Sanayi Sitesi içindeyer alan ayakkabı sayası üreticileri için ortak kullanım tesisinin inşasına bugün başladı. Tesis tamamlandığında, şu anda küçük konteynerlerde faaliyet gösteren ve yerinden edilmiş ayakkabı üreticilerine, kalite ve verimliliği artıracak üretim alanı ve modern makineler sağlanacak. Ayrıca, geçici olarak Reyhanlı Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınan 160 ayakkabıcı da Antakya’ya geri dönme imkanına sahip olacak.

UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Geçim kaynakları, bir afetten sonra toparlanmanın anahtarıdır. İnsanların işlerine geri dönmesi ve işletmelerin yeniden çalışır hale gelmesi, ailelerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları geliri canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda son 20 aydır sarsıcı bir şekilde kesintiye uğrayan toplum hayatının normal ritimlerinin yeniden tesis edilmesine de yardımcı oluyor.” dedi.

Ayakkabı üretimine yönelik girişim, UNDP’nin 3 Ekim 2024 tarihinde Kahramanmaraş’ta hazır giyim üreticileri için kurulan otomatik kumaş kesim tesisinin açılışıyla başlattığı, İsveç tarafından finanse edilen ve bölgenin tekstil sanayisine yönelik 1,62 milyon ABD doları tutarındaki programı tamamlıyor. UNDP, yeni altyapı ve makinelerin yanı sıra tekstil, deri ve ayakkabı sektöründe çalışanlara beceri eğitimi, iş geliştirme desteği ve psikososyal danışmanlık sağlıyor.

Bugün başlatılan ikinci girişim ise binlerce yıldır farklı din ve kültürlerin bir arada yaşadığı, yan yana bulunan tarihi camilerin, kiliselerin ve sinagogların depremde akıl almaz bir yıkıma uğradığı Hatay’ın eşsiz mirasının restorasyonuna odaklanıyor.

İskenderun’daki 3.000 kişilik Ortodoks cemaatinin buluşma noktası olan 450 yıllık Aziz Corc Ortodoks Kilisesi’nin restorasyonu bugün İskenderun’da düzenlenen bir törenle başladı. Deprem sırasında kilisenin duvarları, sütunları ve çatısı ciddi yapısal hasar görmüştü. Romanya’nın finansmanı ve Bulgaristan’ın ek katkısıyla UNDP, kültürel mirasın restorasyonunu için yürütülen “Kültürel Mirasa Sahip Çık” kampanyasının bir parçası olarak yeniden inşa çabalarına 550.000 ABD doları katkıda bulunuyor.

Romanya Büyükelçisi Ștefan Alexandru Tinca, İskenderun’daki törende yaptığı konuşmada, “Bu bölge, başarılı bir  kültürel birlikte yaşamın, çeşitliliğin ve hoşgörünün simgesi haline geldi. Kültürel ve sosyal simge yapıların fiziksel olarak yeniden inşasının, bölgenin canlı kimliğinin yeniden tesis edilmesinde ve yerinden edilmiş nüfusun evlerine dönmeye teşvik edilmesinde bir rol oynayabileceğini içtenlikle umuyoruz.” dedi.

İskenderun Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur, “Kültürel miras bir toplumun kimliğinin hayati bir parçasıdır. Aziz George Kilisesi’ni restore etmek, tarifsiz bir felaketin ardından normallik duygusunu yeniden inşa etme yolunda büyük bir adım atmamıza yardımcı oluyor. Uluslararası ortaklarımızın bölgeyi tüm çeşitliliğiyle restore etmeye bu kadar kararlı olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz.”

UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Hatay’ın mirası, basitçe söylemek gerekirse, dünya mirasıdır, dolayısıyla restorasyonundan herkes faydalanır. Antakya’da ve depremden etkilenen bölge genelinde paha biçilemez pek çok tarihi hazine hala harabe halindeyken, uluslararası dayanışmanın sürdürülmesi çağrımıza devam ediyoruz.” dedi.

Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov, “Bulgaristan, depremden etkilenen bölgeye destek vermekten gurur duyuyor. Aziz Corc Kilisesi’nin yakında eski ihtişamına kavuşacağını umuyoruz.” dedi.

Bölgenin farklı dini topluluklarını temsil eden çok kültürlü bir topluluk olan Antakya Medeniyetler Korosu, bu vesileyle kilisede özel bir konser verdi.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Özlem Akarken, Geride Kalan Parçalanmış Hayatların Hesabını Kim Verecek? Geçtiğimiz gün İstanbul’un Fatih ve Eyüpsultan ilçelerinde …