ÖRAV’DAN “TERS YÜZ SINIF” ATÖLYESİ

ÖRAV EĞİTİMCİLERİ ENKA OKULLARI KONFERANSI’NDA TERSYÜZ SINIF ATÖLYESİ DÜZENLEDİ

 

Eğitimcilerin mesleki ve kişisel gelişimine destek sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), gelenekselleşen 20. ENKA Okulları İlkbahar Öğretmenler Konferansı’na yeni atölyesiyle katıldı. 10 Mart tarihinde ENKA Okulları’nda gerçekleştirilen ve sadece devlet okulu öğretmenlerinin ücretsiz olarak katılımına açık etkinlikte ÖRAV, katılımcılara “Tersyüz Sınıf Uygulama Örneği” başlıklı bir atölye verdi.

Yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşen “Tersyüz Sınıf Uygulama Örneği” atölyesi kapsamında öğretmenler, sınıf içinde web 2.0 araçları kullanarak, tersyüz sınıf sistemini, konusu biyoçeşitlilik olan örnek bir çalışma üzerinden deneyimleme fırsatı buldu. Örnek çalışma, ÖRAV eğitimcileri tarafından geçtiğimiz sene Mersin, Samsun ve Kütahya’da yürütülen bir programdan paylaşımlar içerdi. 3 okulda 7. sınıf öğrencileriyle yürütülen “Tersyüz sınıflarda Biyoçeşitlilik” programı, öğrencilerin öğrenme süreçlerine katkı sağlamayı hedefledi. Fen Bilgisi dersinde öğrencilere, nesli tükenmekte olan canlılar konusunda ders öncesinde araştırma yapmaları ve konu üzerinde bireysel olarak düşünmeleri için bazı görevler verildi. Öğretmenler tarafından, WWF’in desteği de alınarak hazırlanan video ve benzeri içerikler ders  öncesinde öğrencilerle izlendi.  Ön araştırmaları tamamlayan öğrenciler sonrasında bir saha gezisine katıldı ve öğrendiklerini sahada gözlemleme imkanı buldu. Gezi sonrasında öğrenciler bilgilerini ve gözlemlerini sınıf içinde birbirleriyle ve okuldaki diğer arkadaşlarıyla paylaşmak üzere, web 2.0 araçları kullanarak çeşitli sunumlar ve oyunlar tasarladı. Öğrenciler bu program sayesinde ekosistem, habitat gibi kavramları öğrenmenin yanı sıra, biyoçeşitliliğin doğal yaşamdaki önemini, bunu tehdit eden faktörleri ve nesli tükenen bitki ve hayvan türlerini öğrenme fırsatı buldu.

Tersyüz Sınıf nedir?

Öğrenciyi merkeze alan Tersyüz Sınıf yaklaşımı, klasik öğrenme modellerinden farklı olarak ders öncesinde öğrencilerin verilen bir konuyu araştırmasını, öğretmenin hazırladığı videoları izleyerek derse hazırlıklı gelmesini sağlıyor. Ön bilgiye sahip olan öğrenciler öğretmenleriyle birlikte saha uygulamasına katılıyor. Aktif öğrenme yöntemleriyle, grup çalışması ve teknolojiyi kullanarak derste üst düzey becerilere ait etkinlikler yapılıyor. Bu yöntem öğrencilere, konuların bireysel öğrenmeye uygun olan kısımlarını okul dışında erişebilmelerine fırsat verirken, teknik bilgileri saha sürecinde deneyimlemeleri de öğrenme süreçlerine olumlu katkı sağlıyor.

 

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ANLAM DOLU 10 KASIM ANMASI

10 Kasım Atatürk’ü anma günü bu yıl kurumların coşku içerisinde ve Gazi Mareşal Mustafa Kemal …