CP ‘Lİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE TEKNOLOJİ DESTEKLİ EĞİTİM

CEREBRAL PALSY’LİLERİN GELİŞİMİNDE TEKNOLOJİ DESTEKLİ EĞİTİMİN ÖNEMİ BÜYÜK

Eğitimde motivasyon her öğrenci için gerekli. Ancak özellikle Cerebral Palsy’li bireylerin eğitiminde motivasyon, dikkat ve odaklanma daha büyük önem taşıyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı bünyesinde bulunan Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Cerebral Palsy’li çocukların motivasyonu için eğitimde teknolojiyi kullanarak çocukların geleceklerine ışık tutuyor.

Özellikle kendini ifade edemeyen, toplumda diğer çocuklara oranla özel ilgiye daha fazla ihtiyaç duyan zihinsel ve bedensel engelli çocuklar için eğitimin önemi büyük. Ağırlıklı olarak Cerebral Palsy’li öğrenciler başta olmak üzere hafif, orta ve ağır zihinsel engel tanısı almış çocuklar için eğitim-öğretim hizmeti veren Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, bireyselleştirilmiş eğitim programları ve aile hizmet planlarını teknoloji ile destekleyerek, farklı gelişen bireylerin yaşamlarına olumlu etki sağlıyor.

Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları “Hafif Düzeyde Zihinsel Engelliler İlkokulu”, “Uygulama Merkezi Okulu 1. Kademe”, “Uygulama Merkezi Okulu 2. Kademe” olmak üzere üç farkı okulda teknoloji destekli eğitim uyguluyor. 3-14 yaş aralığındaki zihinsel engelli çocuklara, teknoloji destekli eğitim kapsamında ses, video ve animasyon dersleri verilen okulda, kalem tutamayan veya resim yapamayan öğrenciler tabletler yardımıyla kendini ifade edip daha hızlı öğrenebiliyor. Teknolojinin özel eğitimdeki önemine dikkat çeken Metin Sabancı Okulları Müdürü Faik Benli, “Eğitimde teknoloji kullanımı tüm öğrenciler için önemli. Ancak Cerebral Palsy’li öğrenciler için oldukça önemli. Kalem tutamayan ve bu nedenle yazamayan, veya dikkat ya da görme alanı problemi olan çocuklarımızın eğitiminde; tabletler ve öğrenciye özel hazırlanan uygulamalar kilit rol oynuyor. Öğrenci, kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanmış uygulamalar sayesinde hızla öğreniyor ve motive oluyor. Yazamadığı ya da okuyamadığı için motivasyonu düşen, dikkati dağılan öğrenciler bu sayede öğrenme sürecine dahil ediliyor. Amacımız Cerebral Palsy’li çocukların kaynaştırma öğrencisi olmalarını sağlamak, akranlarına yetişmelerine yardımcı olmak” açıklamasında bulundu.

Teknoloji destekli eğitimde Cerebral Palsy’li çocukların öğrenme süreçlerini geliştirmeyi, ailelerin yenilikçi öğrenme sürecine katılmalarını ve teknoloji kullanımı konusunda öğretmenlerin bilgi ve birikimlerinin artırılmasını amaçlayan Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, 2015 yılından bugüne 70’e yakın öğrenciye uluslararası standartlarda özel eğitim verilmesini sağladı. Bunun dışında teknoloji destekli eğitimin yaygınlaşması için İstanbul genelinde Milli Eğitim personeli olan özel eğitim öğretmenleri için eğitimler düzenleyen Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, oluşturulan modelin yaygınlaştırılması ve diğer okullarda da uygulanmasını hedefliyor.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ANLAM DOLU 10 KASIM ANMASI

10 Kasım Atatürk’ü anma günü bu yıl kurumların coşku içerisinde ve Gazi Mareşal Mustafa Kemal …