SEREBRAL PALSİ HASTASI ÇOCUKLARA ÜMİT OLDU

Ayşe Sena Nur Topal Devri Alem 10. sınıf öğrencisi. Kardeşine ve tüm Serebral palsi hastalarına ümit olacak bir ayakkabı tabanlığı tasarladı. Projesi Teknofest jürisinden tam not alarak birinciliğe layık görüldü. Bilime oldukça meraklı olan Sena tasarladığı tabanlığı seri üretime geçirme hazırlığında. Okulunun ve proje koordinatörü Gökhan Aldemir’in desteğiyle yurtdışında da projesini tanıtacak.
TEKNOFEST’TE BİRİNCİ OLDU
Kardeşinin yaşadığı hastaları gözlemleyerek tabanlığı ürettiğini söyleyen Sena Nur Topal.,“Bu projedeki asıl amacım özellikle kardeşim için serebral palsi hastalarında parmak ucu yürümeyi önleyen bir ayakkabı tabanlığı yapmaktı. 2 yaşından beri serebral palsi tanısı konan 8 yaşında bir kardeşim var. Serebral palsi hastalığı doğum öncesi veya sonrası beyinde oluşan bir hasar sonucu hareket bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu hastalığı olan çocuklarda topuk teması olmuyor ve zamanla kasları kısalıyor. Onları uyardığımız zaman normal bir şekilde yürüyebiliyorlar. Ben de yanlarında uyaracak biri olmadığı zaman onları uyaracak bir ayakkabı tabanlığı yaptım. Bu tabanlıkta çocuklar parmak ucunda bastığında uyarı sesi geliyor. Ayak düzgün basıldığında ses gelmiyor. Bunu bir ayakkabıya yerleştirdim. Pil ile ayakkabının aynı ortamda sağlıklı olamayacağı için şarj etmek için usb girişi tasarlardım. Böylelikle çocukların kasları kısalmayacak, normal bir şekilde ayakları gelişecek. Kardeşimden yola çıkarak tüm hastalara ulaşmamı sağlamam konu açısından duygulara da hitap etmiş oldum. Ayrıca Teknofest’te bulunan projeler içerisinde benim projem daha farklıydı.” dedi.
SERİ ÜRETİME GEÇME HAZIRLIĞINDA
Projesinin devamının geleceği haberini veren Topal, “Serebral palsi hastalığının birçok türü var. Örneğin ellerini doğru kullanamayanlar çocuklar için farklı bir eldiven geliştirilebilir. Aynı zamanda bu tabanlığı seri üretime geçirerek kardeşim gibi serebral palsi hastalığı olan çocuklara ulaşmak istiyorum.” dedi.

Çocukluğundan itibaren bilime sevgisinin ve ilgisinin olduğunu ifade eden Sena, “Gökhan Hocam’ın bu ilgimi pekiştirmesiyle birlikte yarışmaya katıldım. Proje Koordinatörü olan Gökhan Aldemir Hocam, bu projeyi büyütüp geliştirmemde en büyük katkıyı sağlayanlardan biri.” dedi.
Proje koordinatörü Gökhan Aldemir, “Öğrencimiz geçen yıl uluslar arası başka bir yarışmada yaklaşık on bin izleyiciye sunum yaptı. Oradakiler bize projenizi hayata geçirin diye telkinde bulundular. Teknofest aslında bizim için araç oldu. Yakın zamanda girişim proje çalışmalarına başvurduk. Değerlendirildikten sonra hayata geçireceğiz. Bu projenin başarılı olmasındaki sebeplerden biri de tamamiyle Sena’nın emeğinin olması. Benim isteğim Sena gibi öğrencilerimize verilen destek daha da arttırılmalı.” dedi.

DESTEKLER ARTTIRLIMALI
Projelere daha çok destek verilmesi gerektiğini ifade eden Sena Nur Topal, “Biz bu projeleri üniversitelerde yapmaya çalışıyoruz, okullarımızda yapabileceğimiz uygun koşullarda laboratuvar desteği sağlanması ülkemizde bilimin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Benim gibi hayalleri ve fikirleri olan öğrenci arkadaşlarıma ümitlerini kaybetmeyip yapabileceklerinin daha da iyisini yapmalarını öneriyorum. Projeme destek ve teşviklerinden dolayı öğrencisi olduğum Devri Alem Koleji’ne ve Gökhan Aldemir Hocam’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİŞEN VE GELİŞTİREN EĞİTİMCİ PROGRAMI

MİND CLUB ve ONYEDİ PSİKOLOJİ işbirliği ile gerçekleşecek olan ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİŞEN VE GELİŞTİREN EĞİTİMCİ …