Altınbaş Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mesut Çevik, anaokulu ve kreşlerdeki gürültü seviyelerinin çocuklar ve öğretmenler üzerinde ciddi duyma kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bilimsel araştırmalara göre çalışma ortamlarında gürültü seviyesinin 85 desibeli (dB) aşmaması gerektiğini söyleyen Dr. Mesut Çevik, “Bu eşik değerin üstüne çıkılması durumunda kalıcı duyma hasarları oluşabilir. Özellikle uzun süreli maruziyetin büyük risk taşıyor” dedi.
“Anaokulu ve kreşlerde gürültü seviyesi kabul edilebilir sınırın üzerinde”
Dr. Mesut Çevik, çocukların ses frekanslarının yetişkinlere kıyasla daha yüksek olduğunu ve belirli bir sayıda çocuğun bir araya gelmesiyle oluşan gürültü seviyesinin 85 dB’yi fazlasıyla aştığını vurguladı. Bu durumun hem çocukların hem de öğretmenlerin işitme sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Çevik, Almanya ve Hollanda’da bu sorunun farkına varılarak önlemler alındığını ifade etti.
“Almanya ve Hollanda’da önlemler alınıyor”
Almanya’daki Tübingen Üniversitesi öncülüğünde yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, anaokulu ve kreşlerde öğrencilerin serbest oyun saatlerinde gürültü ölçümleri yapılmakta ve belirlenen eşik değerin aşılması durumunda önlemler alınmaktadır. Çocuklar en fazla sekiz kişilik gruplara ayrılarak gürültü seviyesi kontrol altına alınmaktadır. Bu uygulama Almanya ve Hollanda’da başarıyla hayata geçirilmiştir.
“Türkiye’de fark edilmeyen büyük tehlike”
Türkiye’de ise bu sorunun göz ardı edildiğini belirten Altınbaş Üniversitesi’nden Dr. Çevik, Millî Eğitim Bakanlığı, kulak burun boğaz uzmanları, eğitim sendikaları ve elektrik-elektronik mühendislerinin bu konuda henüz bir farkındalık oluşturmadığını ifade etti. Eğitim camiasından emekli olan birçok öğretmende yaşanan duyma kayıplarının nedenlerinden birinin de bu yüksek gürültü seviyeleri olabileceğini belirtti. Dr. Çevik, milyonlarca çocuğun ve eğitim emekçisinin sağlığını tehdit eden bu sorunun gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.