BAŞARIYA GÖTÜREN DERS ÇALIŞMA SİSTEMİ

Origin Akademi Kurucusu Cüneyd Baştanoğlu, zorlu sınav maratonunda öğrencileri başarıya götürecek ders çalışma sistemini anlattı. Öğrencilerin sınava hazırlanırken en çok zorlandığı konunun ‘Ders çalışmaktan sıkılmak’ olduğunu belirten Baştanoğlu, öğrencilere, “‘Sınavı kazanamazsam, aynı dersleri tekrar göreceğim, aynı yollardan tekrar geçeceğim’ şeklinde düşünerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz” önerisinde bulundu.

İSTEKSİZLİK SİZİ YILDIRMASIN

Gençlerin hayatlarında dönüm noktalarından biri haline gelen üniversite sınavında başarılı olmanın yollarını kendisinin danışanlarına uygulattırdığı çalışma sistemi ile anlatan Origin Akademi Kurucusu, Eğitim Koçu Cüneyd Baştanoğlu, başarıyı getiren unsurlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Öğrencilerin sınavlara hazırlanırken yoğun bir çalışma temposu içerisine girdiklerini belirten Baştanoğlu, bu süreçte isteksizlik ya da yılgınlık yaşayan öğrencilerin asla çalışmaya ara vermemesi gerektiğini söyledi. Öğrencinin motivasyonunun yüksek olmasının önemine vurgu yapan Baştanoğlu, “Hayatta herkesin bir işi var. Ders çalışmak da öğrencinin işi. Tabi ki ders çalışırken sıkılabilir, bunalabilirsiniz. Her şeye rağmen ders çalışmaya devam etmelisiniz. Kendimizi genellikle olumlu şeylerle motive ederiz. Örneğin en çok gitmek istediğimiz üniversitenin kampüsünü hayal ederiz. Ancak kaybedeceklerimizi düşünmek bizi daha çok motive edecektir. ‘Sınavı kazanamazsam, aynı dersleri tekrar göreceğim, aynı yollardan tekrar geçeceğim’ şeklinde düşünerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Sıkıldığımız anda, ‘Seneye tekrar hazırlanırım’ cümlesini sarf etmek bize bir fayda getirmeyecektir” dedi.

HEDEFLERİNİZ YÜKSEK, DERS ÇALIŞMA PROGRAMINIZ GERÇEKÇİ OLSUN

Öğrencilere ders çalışma programlarını oluştururken uygulamaları gereken yöntemler hakkında da tavsiyelerde bulunan Eğitim Koçu Cüneyd Baştanoğlu, “Derslerinizi çalışırken 40 – 5 – 40 – 30 sistemine çalışmanızı oturtun. Yani, 40 dakika ders, 5 dakika ara, bir kez daha 40 dakika ders, 30 dakika ara şeklinde gününüzü planlayabilirsiniz. Bu seti gün içinde en az 2 kere yapmalısınız” diye konuştu. Öğrenme başarısını artıran teoriler hakkında da bilgi veren Baştanoğlu, “Öncelikle gerçekçi olun. Uygulayamayacağınız bir ders programı hazırlamayın. Hedefleriniz yüksek ama programınız gerçekçi olsun. Zamanınızı iyi planlayın. Çalışacağınız dersler için haftalık çalışma programı/takvimi çıkartın. Haftalık takviminize o gün çözdüğünüz soruların sayısını, çalıştığınız konuların başlıklarını yazın. Bu sizin motivasyonunuzu artıracaktır. Çalıştığınız ortam düzenli olmalıdır. Dağınık bir odada ders çalışmak konsantre olmanızı engeller. Kendinizi zaman zaman ödüllendirin. Örneğin bir haftalık çalışma takviminizi başarıyla bitirdiğinizde kendinize çeşitli ödüller verin. ‘Sinemaya gitmek, arkadaşlar ile dışarıya çıkmak, sevdiğiniz diziyi izlemek gibi ödüller soru çözerken dahi sizi motive edecektir. Her gün farklı derslere çalışın” dedi.

‘BU KONU ÇOK ZOR’ DİYEREK ASLA PES ETMEYİN

Konu çalışırken ‘altını çizme’ yöntemi yerine not alınmasını öneren Baştanoğlu, “İyi bir çalışma sisteminde not almak her zaman daha sağlıklıdır. Yapamadığınız, size göre önemli olan soruları yazdığınız bir defteriniz olmalıdır. Bir konuyu çalışırken zorlandığınızda ‘Ben bu konuyu öğrenemiyorum’ diyerek asla pes etmeyin. Konunun zor olduğunu bilerek ve bu gerçeği kabullenerek konuyu çalışmanız gerekiyor. İşte öğrenme süreci de tam o sırada başlıyor. Çalışmalarınızı son ana bırakmayın. Israrcı olun. ‘Kapasitem bu kadar’ diye asla düşünmeyin. Kendi başınıza sistemli çalışarak başarıya ulaşabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Adıyaman Aslan Selim Anadolu Lisesi açılış töreni gerçekleştirildi

Yüzyılın felaketi ile depremden etkilenen Adıyaman’ın yaralarını sarmak üzere inşaatına başlanan Aslan Selim Anadolu Lisesi …