Çocuklarda kulak enfeksiyonları neden sık görülüyor?

Çocukların soğuk algınlığı geçirdiklerinde erişkinlere göre kulak enfeksiyonuna yakalanma risklerinin çok daha yüksek olduğunun altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Çağlayan, “Bu durumun nedeni, immune sistemlerinin tam gelişmemiş olması ve orta kulakla boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki borularının daha kısa ve yatay olmasıdır. Buna bağlı olarak kulak sıvıyı yeterince boşaltamadığından sıvı olan ortamda üreyen bakteri ve virüsler enfeksiyona yol açabilir” dedi.

Günümüzde sık rastlanan dış kulak ve orta kulak enfeksiyonlarının işitme güçlüğü, ateş, kulaktan sıvı gelmesi, sersemlik hissi, burun tıkanıklığı, huzursuzluk, ağlama, iştahsızlık ve uykusuzluk şeklinde belirti verebildiğinin altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çağlayan, kulak enfeksiyonların çocuklarda daha sık görüldüğünü vurguladı.

Uzm. Dr. Çağlayan, “Kulak enfeksiyonlarının çocuklarda daha sık görülme nedeni, immune (bağışıklık) sistemlerinin tam gelişmemiş olması ve orta kulakla boğaz arasındaki bağlantıyı sağlayan östaki borularının daha kısa ve yatay olmasıdır. Buna bağlı olarak, kulak sıvıyı yeterince boşaltamadığından sıvı olan ortamda üreyen bakteri ve virüsler enfeksiyona yol açabilir” diye konuştu.

ORTA KULAK İLTİHABI 6 AY-18 AYLIK ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA

Uzm. Dr. Çağlayan, orta kulak enfeksiyonu hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Boğazımızla kulağımız arasında östaki tüpü bulunur. Bu tüp kulağı boğazdaki salgılardan korur, orta kulak sıvılarının drenajını sağlar ve orta kulaktaki hava basıncının dış ortam basıncı ile dengede olmasını sağlar. Östaki borusunun işlevinin bozulması, kulak iltihabına ve basınç artışına yol açar. Çocuklarda östaki tüpü yetişkinlere nazaran daha kısa ve geniştir. Bu nedenle çocuklarda orta kulak enfeksiyonu daha sık görülür. Orta kulak iltihabına ‘otitis media’ denir. En sık 6 ay-18 ay arasındaki çocuklarda görülür.”

KULAK ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ 

Kulak enfeksiyonunun önemli belirtilerini Uzm. Dr. Mustafa Çağlayan, şu şekilde sıraladı:

  • İşitme güçlüğü,
  • Ateş,
  • Kulaktan sıvı gelmesi,
  • Sersemlik hissi,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Huzursuzluk, ağlama,
  • İştahsızlık
  • Uykusuzluk.

KOMPLİKASYONLAR TEHLİKELİ OLABİLİR

Uzm. Dr. Çağlayan, tekrar eden kulak enfeksiyonlarının işitme kaybı, konuşma bozuklukları, menenjit gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kulak enfeksiyonu için tedavi önerilerinde bulunan Uzm. Dr. Çağlayan, şunları söyledi:

  • Dış kulak yolu enfeksiyonları için hekiminizin önereceği kulak damlaları ve ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Orta kulak enfeksiyonlarında hekiminiz antibiyotik önerebilir ya da klinik muayenesine göre takip etmek isteyebilir.
  • Geniz eti büyüklüğü, alerjik hastalıklar gibi altta yatan hastalıklar da tedavi edilmelidir.
  • İyileşmeyen kulak enfeksiyonlarında orta kulaktaki sıvının boşaltılarak enfeksiyonun tekrar etmesini önleyen tüpler takılabilir. Tüpler genellikle 8- 18 ay arasında kalırlar, sıklıkla kendiliğinden düşerler.
  • Östaki borusuna basınç uygulayan çok büyük bademcikler ve geniz eti varsa alınması iyi olabilir.

KULAK ENFEKSİYONUNDAN KORUNMA ÖNERİLERİ

Pek çok orta kulak enfeksiyonunun başlangıç nedeninin soğuk algınlığı virüsleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Çağlayan, “El yıkama alışkanlığının kazandırılması, sigarayla temasın önlenmesi, yıllık grip aşılarının yapılması, en az ilk 6 ay anne sütü ile beslenmenin sağlanması, sağlıklı beslenme ile immune sistemin güçlendirilmesi viral enfeksiyonları azaltarak orta kulak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Sarılmak stres seviyesini düşürüyor, bağlılığı ve mutluluğu arttırıyor!

Fiziksel temasın çeşitli şekillerde insanların birbirleriyle etkileşimde bulunması hali olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, …