Geleneksel yüz yüze ve çevrim içi öğrenme araç ve stratejilerini birleştiren harmanlanmış öğrenme (blended learning) yaklaşımı pandemi süreci ile birlikte tüm dünyadaki eğitim kurumlarının ilk gündem maddesi haline geldi. Önlemlerin devam etmesi nedeniyle yeni öğretim yılında çok daha geniş bir kullanım alanı bulacak olan harmanlanmış öğrenme, zaman ve mekândan bağımsız olarak öğrencinin kendi hızında ilerlemesine imkân veriyor.
Hisar Okulları’nda Bilişim Stratejileri Merkezi Kuruldu
Hisar Okulları da 2020/2021 öğretim yılına en iyi şekilde hazırlanmak üzere bünyesinde bir Bilişim Stratejileri Merkezi oluşturdu. 1400 öğrencisine Mart ayından başlayarak kesintisiz ve tam zamanlı uzaktan eğitim sunan okul, elde ettiği tecrübeleri bir adım daha ileri taşıyarak sürece ilişkin gözlemlerini ve iyileştirme önerilerini eğitim dünyası ile paylaşmaya hazırlanıyor.
Okulun gelişmiş bilişim altyapısı ve yetkin eğitim kadrosu tam zamanlı uzaktan eğitime geçişi kolaylaştırdı
Bilişim Stratejileri Merkezi Koordinatörü Dilara Vardar: “Pandemi ile değişen dünya, öğrenme süreçlerinin esnek, kapsayıcı ve yenilikçi dijital çözümlerle desteklenmesinin önemini ortaya çıkardı. Öğretmen-öğrenci ilişkisinin interaktif bir etkileşim ortamı içinde sürdürülebilir kılınması gerektiğini gösterdi. Okulumuzdaki dijital dönüşüm çalışmalarının tamamı artık “Bilişim Stratejileri Merkezi” çatısı altında yürütülecek. Merkez; bu yaklaşımının benimsenmesi, yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir şekilde yapılandırılması için gerekli stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması aşamalarında önemli bir rol üstlenecek” dedi.
Harmanlanmış öğrenme aslında farklı öğrenme stratejilerinin bir kombinasyonu
Hisar Okulları Lise Müdürü Okan Uzelli: “Eğitim literatürü harmanlanmış öğrenmeyi; “doğru” zamanda, “doğru” kişiye, “doğru” becerileri aktarmak için, “doğru” kişisel öğrenme yaklaşımları ve “doğru” öğrenme teknolojileri kullanarak ulaşılması gereken öğrenme hedeflerine odaklanılması olarak tanımlıyor. Pandemi öncesinde yüz yüze ve çevrim içi öğrenme teknolojilerini farklı oranlarda bir arada kullanıyorduk. Süreç bu alandaki becerimizi bir adım daha ileri taşımak için bir dönüşüm fırsatı oldu. Öğrencilerimizin de süreçten nasıl faydalandığını yakından gözlemledik. Yeni dönem için öğrenmeye dair tüm süreçleri yeniden düşünmek, tasarlamak ve bu süreçleri esneklik ve dayanıklılık ilkeleri üzerinde yapılandırmak gerekiyor. Bunu yaparken gücümüzü eğitimdeki tecrübemizin yanı sıra dijital stratejilerden alacağız. Yeni merkezimizde üreteceğimiz pek çok yenilikçi çalışma ve projeden elde edeceğimiz bilgi birikimini eğitim sektörü ile paylaşmaya da hazırlanıyoruz” dedi.