İDE okulları, 5. sınıf öğrencisi Çağan Öncül, kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” projesini ortaya çıkardı.
5. Sınıf Öğrencisinden “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” Projesi
ide okulları 5. sınıf öğrencisi Çağan Öncül, bilişim dersinde yapmış olduğu “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” projesi ile kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek prizi uzaktan kontrol edilebilir hale getirdi.
Proje sürecinde ide okulları bilişim teknolojileri öğretmeni Alim Keskin’in mentörlük yaptığı ve yaklaşık 1 aylık süre sonunda ortaya çıkan bu projenin amacı; birbirinden bağımsız olarak aynı ortamda bulunan nesneler arasında kablosuz olarak iletişim kurmak ve yönlendirmek.
Projenin Çalışma Mantığı
Evindeki cihazları nasıl akıllı hale getirebileceğinden yola çıkan Çağan Öncül, araştırma sürecinden sonra önce Arduino Uno ile kodlama ve elektroniği bir araya getirdi. Daha sonra App Inventor uygulamasında röleyi açıp kapamaya yarayan bir mobil uygulama tasarladı. Ve bluetooth modülü aracılığıyla prizle bağlantı sağladı.
Projenin çalışma mantığı ise şu şekilde; Mobil uygulamada açma tuşuna bastığında röle kapanıyor ve elektrik akıllı prize gidiyor. Aynı şekilde kapama butonuna basıldığında da röle aktif hale geliyor ve elektrik kesiliyor.
Çok daha uyguna mal edildi
Akıllı ev sistemlerinde kullanılan bu teknoloji, normalde oldukça yüksek rakamlara kuruluyor. Ancak, Çağan Öncül bu proje ile normalde çok daha maliyetli bir yapıyı neredeyse 10’da 1 seviyesinde bir maliyet ile üretmeyi başardı. Böylece maliyetten de tasarruf edilmiş oldu.
Akıllı Priz, elektriğin olduğu birçok alanda aktif olarak kullanılabilir.
Bluetooth Kontrollü Akıllı Prizin kullanım alanları, evler, okullar, işyerleri, hastaneler kısacası elektriğin olduğu her yerde akıllı priz kullanılabilir.