Kıyafetlerinizin ömrünü uzatın, doğaya katkıda bulunun

Moda endüstrisinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek artması ve tüketim alışkanlıklarının dünyamızı her geçen gün tehdit etmesi karşısında daha yaşanabilir bir gelecek için adımlar atmak kaçınılmaz hale geliyor. Tüketiciler nezdinde artan çevre duyarlılığı, moda endüstrisindeki markaları bu alanda yeni koleksiyonlar oluşturmaya yönlendiriyor. Ancak bazı sorumlu markalar tarafından atılan bu adımlar tek başına yeterli olmuyor.  Tüketiciler olarak bizlerin değiştireceği alışkanlıklar, değişimi tetiklemekte önemli rol oynuyor.

İlk iş alışkanlıkları değiştirmek olmalı 

Lenzing’in özel tekstil elyaf markası TENCEL™, doğallığı ve rahatlığıyla konforlu bir kullanım sağlarken uzun ömürlü kullanımı da teşvik ediyor. Geleneksel sentetik malzemelere fosil yakıt içermeyen bir alternatif olan TENCEL™ Lyocell elyaflar, kontrollü ve sertifikalı ağaç kaynaklarından elde ediliyor ve kaynak tasarrufu[1]   sağlayan kapalı döngü üretim sürecinden geçiyor. Bu elyaflar ayrıca, son ürün aşamasında da tanınarak kaynaklarına kadar izlenebiliyor. Bunun yanı sıra tedarik süreçlerindeki şeffaflığı artıran Lenzing elyaf tanıma teknolojisi  veya indigo teknolojisiyle üretilen TENCEL™ Modal elyaflardan üretilen iplikdaha az su ve enerji kullanımını mümkün kılıyor.[2]

TENCEL™ gibi markalar çevreye duyarlı teknolojiler konusunda bu hassasiyeti gösterirken tüketicilere de bazı sorumluluklar düşüyor. İşte, kıyafetlerde daha uzun ömürlü kullanım imkanı sağlayan bazı ipuçları;

1. Uzun kullanıma uygun içerik ve modeller seçilebilir

Kıyafet ve tekstil seçimlerinizde ilk kural içeriği iyi bilmek. Etiket okuma alışkanlığı kazanarak güvenilir ve doğal hammadde kullanılan seçimler yapılabilir. Bu konuda doğaya zarar vermeyen üretim süreçleriyle elde edilen markalar seçilebilir.Örneğin sentetik elyaflar yerine selülozik ve diğer doğal kökenli elyafları tercih edilebilir.. Böylece sentetik kumaşların zararlı etkilerini azaltarak, doğal kaynakları koruyarak karbon ayak izi aza indirilebilir. Ayrıca hızlı tüketilen ve “modası geçen” modeller yerine daha uzun ömürlü kullanıma imkan veren modeller seçilebilir.

2. Daha az yıkama yapılabilir 

Sık yıkanan kıyafetler hem daha çabuk yıpranır hem de yüksek miktarda su israfına neden olur. Kıyafetler kirlenmediyse, her kullanımda yıkamak yerine asarak havalandırma ve yeniden kullanma denenebilir. Böylece su israfının önüne geçmek için bir adım atılabilir.

3.Yıkama talimatlarına uyum

Uzun ömürlü kullanımın ilk adımı olarak, etiketlerde yazan yazan yıkama talimatlarını uygulanabilir. Bunun yanı sıra yıkamalarınızda deterjan miktarı azaltılarak giysilerinin daha uzun ömürlü olması sağlanabilir.

 4. Kurutma makinesi kullanımını azaltılabilir

Çamaşırları kurutma makinesinde kurutmak hem daha çabuk yıpranmalarına neden olur, hem de yüksek miktarda enerji israfına yol açar. Kıyafetler uygun sıcaklıklarda yıkandıktan sonra, mümkün olduğu kadar ipte kurutmak ve kurutma makinesi kullanımını azaltmak daha uzun kullanım ve enerji tasarrufu sağlar.

5. İleri dönüşüme katkı sağlanabilir

Bir süre kullanılan kıyafetler atmak yerine ileri dönüşümle modaya yeniden kazandırılabilir. Bir sweatshitten çanta veya tişörtten toka yapmak mümkün. İleri dönüşüm, kendi kıyafetlerinizi başka bir tekstil ürününe dönüştürmekle sınırlı değil.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİŞEN VE GELİŞTİREN EĞİTİMCİ PROGRAMI

MİND CLUB ve ONYEDİ PSİKOLOJİ işbirliği ile gerçekleşecek olan ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİŞEN VE GELİŞTİREN EĞİTİMCİ …