LİSELERE GEÇİŞ SINAVI YARIN

1 milyon 8’inci sınıf öğrencisinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı (LGS), yarın yapılacak. 1.367 okuldaki 126 bin 510 kontenjan için yarışacak adayların heyecanı dorukta. Uzmanlar son günün başarı için önemli olduğunu belirterek, adayları stresleriyle baş etmesi konusunda uyarıyor. Adayların en geç 09.00’da sınava gireceği yerde olması gerekiyor.

Salona yerleştirmenin zamanında olabilmesi için öğrencilerin, en geç saat 09.00’da fotoğraflı sınav giriş belgesi ve kimliğiyle sınava girecekleri yerde olması gerekiyor. Belgeleri olmayanlar alınmayacak. Ayrıca en az iki siyah kurşun kalem, kalemtıraş, leke bırakmayan silgi getirilecek. Uzmanlar, son günün başarı için kritik olduğunu söyleyerek, adayları kaygı ve stresleriyle başa çıkmaları konusunda uyarıyor. İşte uzmanların, son gün ve sınav anında yapılabileceklerle ilgili önerileri:

Stres, çoğu öğrencinin sınavda başarısız olmasına neden oluyor. Yetiştirememe, kodlarken kaydırma gibi sıkıntıların temel nedeni, kaygı. Bir yıl birçok şeyden fedakârlık ettiniz, emeklerinizin boşa gitmemesi için sınav öncesinde ve esnasında stresi tetikleyen etkenlerden uzak durun. Her ne olursa olsun, bu sadece bir sınav ve hayatınızın gidişatını belirlemeyecek.

Midenizi bozacak, rahatsızlık verecek çok yağlı ya da aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

Son gün ders çalışmak önerilmez ama sizi rahatlatacaksa test çözebilirsiniz.

Keyif aldığınız etkinlikler yapın.

Vakitli yatın ancak heyecandan uyuyamazsanız, kendinizi zorlamayın. Nefes ve kas egzersizi yapabilirsiniz. Nefes alıp tuttuğunuz 3-4 saniyede bütün kaslarınızı kuvvetle kasın. Yumruklarınızı ve bacaklarınızı sıkın, çenenizi, boynunuzu kasın, bedeninizi yay gibi gerin. Nefes verirken hepsini bırakın. Sakinleşene kadar tekrarlayın.

DERİN BİR NEFES ALIN
Soru kitapçığı dağıtılınca eksik sayfa olup olmadığını kontrol edin. Doldurmanız ve imzalamanız gerekenler konusundaki uyarıları dinleyin.

Sınavda stres yaşadığınızda burundan derin bir nefes alın ve birkaç saniye tutup ağızdan verin. Kaygınız arttığında birkaç saniyelik mola verin, bir yudum su için, gözünüzü kapayıp bedeninizin ve zihninizin stresle başa çıkmasını kolaylaştırın.

En önemli konulardan biri de zaman yönetimi. Tüm sorulara en az bir kez bakabilmek için süreyi dikkatli kullanın. Yapamadığınız soruyla uzun uzun uğraşmak yerine, diğer soruya geçin. Bu zaman yönetimi sağlar, “yapamıyorum” kaygısını engeller.

Çözmekten zevk aldığınız dersten başlayın, bu stresin azalmasına ve özgüven kazanmaya yardımcı olur.

Soru kökünün tamamını okuyun. Olumsuz, altı çizili ifadelere dikkat edin. m Cevap kâğıdına kodlama yaparken, soru numaralarının ve cevap seçeneğinin aynı olup olmadığını kontrol edin.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

“Ara tatil, dijital detoks için iyi bir fırsat”

Dijital Dünyanın Ergenlik Çağına Etkileri: Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu’nun Değerlendirmeleri Dijital dünyanın gölgesinde ergenlik “Ara …