Yaz tatili geldi çattı. Çocuklarının bu dönemi daha verimli ve eğlenceli geçirmesi için yollar arayan anne babalar için bir alternatif de yaz okulları. Çocukların yaz tatilini verimli ve eğlenceli geçirmesi için yurtiçinde ve yurtdışında bilimden sanata, spordan doğa aktivitelerine birçok seçenek var. Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği yaz kursları ve kampları ise ücretsiz.
Bilimden sanata 16 farklı program: Geleceğin Yıldızları, 5-17 yaş grubuna bilimden sanata, yabancı dilden spora uzanan birçok seçenek sunuyor. Uludağ, Alaçatı, Kuşadası ve İstanbul’da düzenlenecek 16 farklı yaz kampı temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirilecek. 7-12 yaş grubuna yönelik Uludağ Gelişim Kampları ve Uludağ Gençlik Kampları 18 Temmuz-16 Ağustos arasında. 6-10 yaş grubu çocuklarla birlikte ailelerinin de katılabileceği Uludağ Aile Kampı ise 7-9 Eylül tarihlerinde. 10-17 yaş grubunun katılabileceği Alaçatı Sörf Kampı 20 Haziran-14 Ağustos arasında dört farklı kur olarak düzenlenecek. 9-15 yaş grubuna yönelik Kuşadası İngilizce Kampı 19-26 Haziran arasında. 5-12 yaş grubuna yönelik İstanbul Summer City Camp ise 18 Haziran-27 Temmuz arasında ikişer haftalık dönemler şeklinde yapılacak.
Hem atölye hem gezi: Mucitler Atölyesi’nin düzenlediği ‘Yaz Bilim Okulu’ programı kapsamında öğrenciler 13 farklı atölyeye katılma imkanı bulacak. Öğrenciler bu atölyelerde bilim ve sanatın yanında spor aktiviteleri ve gezilere de katılabilecek. 25 Haziran’da başlayacak olan Yaz Bilim Okulu atölyeleri, 14 Eylül’e kadar üç kur şeklinde düzenlenecek. Programda bulunan atölyeler ise şöyle: Mutfakta bilim, gizemli kimya, tasarım, eğlenceli matematik, şaşırtan fizik, robotik, zeka oyunları, elektrik-elektronik, astronomi, ebru, ahşap boyama, resim, seramik buz pateni, jimnastik, yüzme, ata binme ve bilim merkezlerine geziler.
Matematikçiler Şirince’ye: Matematik meraklısı liseliler için Nesin Matematik Köyü’nde bu yaz yedi farklı program bulunuyor. 11 Haziran-16 Eylül arasında gençler 14’er günlük yedi programa katılma imkanı yakalayabilecek. Bu programlara katılan liseliler her gün her biri ikişer saat olan toplam dört derse girmek zorunda. Yani günde sekiz saat matematik dersi almak gerekiyor. Ayrıca haftada en az üç gün iki saatlik etüt yapılıyor. Üniversiteliler ise, günde en az dört saatlerini sınıfta geçirmek zorunda ve haftada altı gün ders yapılıyor. Programların amacı gençleri soyut düşünceyle tanıştırmak, matematik zevkini aşılayarak kapasitelerini ve soyutlama becerilerini artırmak olarak açıklanıyor. Yazı sporla geçirmek isteyenlere: Yüzme, masa tenisi, futbol, basketbol, jimnastik ve tenis olmak üzere altı spor dalında eğitim fırsatı ENKA Spor Kulübü yaz etkinlikleri kapsamında öğrencilere sunuluyor. Etkinliklere 6-12 yaş grubu katılabiliyor. 18 Haziran-20 Temmuz ve 23 Temmuz-31 Ağustos arasında düzenlenecek yaz okulları tam ve yarım gün seçeneklerine sahip.
Uzayı yakından tanıma fırsatı: Takım çalışması ve liderlik gelişimini teşvik eden Uzay Kampı Türkiye, bu yıl da uzay meraklısı çocuk ve gençlere birçok farklı program sunuyor. 9-15, 12-15 ve 15-18 yaş grubu çocuk ve gençler için Galaktik Yaz Kampı, Robot Aktiviteli Yaz Kampı, Uzay Yolcuları Programları, Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı, Yıldızlar ve Gezegenler Macerası (YGM), Astro-Macera, Özelleştirilmiş YGM programları var. 7-11 yaş grubu için hazırlanan ‘Aile-Çocuk Uzay Kampı’na ise anne babalar da davetli. Programların çoğu 8 Haziran’da başladı ve farklı tarih aralıklarında ağustos ortasına kadar devam ediyor.
Doğa, sanat ve bol oyun: Çizgi Çocuk Atölyesi; Datça, Fethiye ve Rize-Fındıklı’da bol oyunlu ‘Doğada Oyun ve Sanat Kampı’ programı sunuyor. 4-10 yaş aralığındaki çocukların katılabileceği Datça kampı 1-6 Temmuz ve 6-11 Temmuz ; Fethiye kampı 29 Temmuz-3 Ağustos, 4-9 Ağustos ve 10-15 Ağustos’ta. Rize – Fındıklı’daki kamp ise 7-11 yaş grubuna yönelik olarak 15-20 Temmuz arasında düzenlenecek. Yaz kamplarında katılımcılar doğanın içinde müzik, resim ve heykelin bir araya geldiği oyunlarla hayallerini ifade etme ve yeni yollar keşfetme imkanı yakalayabilecek.
Destekleme kursları yazın da devam ediyor: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları için öğrenci başvuruları, 18 Haziran’da başlıyor. Kurslara, devlet ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ve açıköğretim kurumlarına devam eden istekli öğrencilerle mezun durumdaki kursiyerler başvurabilecek. Yaz dönemi kurslarına katılmak isteyen öğrenciler, 24 Haziran’a kadar başvurularını yapabilecek. 2 Temmuz’da başlayan kurslar, 19 Ağustos’ta sona erecek. Yaz dönemi kurslarında öğrenciler, okullarının bulunduğu il, ilçe sınırlarında ya da dışındaki kurslara katılabilir.
Ücretsiz deniz ve doğa kampları: Gençler için bir alternatif de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Gençlik Kampları. Ücretsiz olarak düzenlenen deniz ve doğa kamplarına katılan gençlerin ulaşım, konaklama ve yemek ihtiyaçları bakanlık tarafından karşılanıyor. Gençlik kampları 12 – 15 yaş grupları için Ücretsiz Deniz Kampları, 16 – 22 Yaş grupları için Ücretsiz Doğa Kampları olarak düzenleniyor. En erken 20 Haziran’da başlayan kamplar eylül sonuna kadar devam ediyor.
YURTDIŞI SEÇENEKLERİ DE VAR
STEM ve yabancı dil eğitimi: İngiltere’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Oxford Royale Academy de, 8-25 yaş arası için birçok yaz programı düzenleniyor. Öğrenciler bu programlarda İngilizcelerini geliştirmelerinin yanı sıra, başta temel bilimler olmak üzere STEM ile sanat alanlarında eğitim alıyor. Programlar genel olarak temmuz-ağustos aylarında düzenleniyor. Oxford Royal Academy’nin yaz okulu programları başta Oxford olmak üzere, Cambridge, Londra ve Ascot gibi birçok şehirde yapılıyor.
Müzik, drama, spor seçenekleri var: Bristol’e bir saat ve Londra’ya üç saat uzaklıktaki Somerset bölgesinin merkezinde yer alan Millfield Okulu, 50 farklı ülkeden öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Yaz döneminde İngilizce derslerine ek olarak futbol, basketbol, tenis, dans, badminton, müzik, drama, yoga, frizbi gibi eğitimler veriliyor.