(Öğretmenim Dergisi / Özel – Haber / İstanbul) Gerçek gazeteciliğin kaderidir adliye koridorları ve yargıç önleri. Bazen haberiniz olmadan yayınladığınız bir haberden ötürü kendinizi yargılanırken bulursunuz. Gerçek gazeteciliğin ödülüdür aslında bu yargılanmalar. Gazeteciliğin evrensel ilkeleri bellidir. Bir gazeteci neyin haber neyin haber olmadığını en iyi bilen kişidir. Meşhur bilindik insanın köpeği ısırmasından söz etmiyoruz. BİZİM SÖZ ETTİĞİMİZ: KAMU MENFAATİ. Yayınlanacak haberde kamu menfaati varsa o haber BASIN MESLEK İLKELERİ VE BASIN KANUNUNA UYGUN ve ÜLKENİN BİRLİK ve BÜTÜNLÜĞÜNE HALEL GETİRMİYORSA, 5 NIK KURALININ BÜTÜN SORULARI DA CEVAPLANMIŞ İSE SONUCU NE OLURSA OLSUN YAYINLANIR.
47 Yıllık gazetecilik yaşamımda o kadar korkusuz gazeteci tanıma şansım oldu ve onları kendime örnek aldım. Uğur Mumcu Ankara’dan İstanbul’a Cumhuriyet Gazetesine geldiğinde onu görmek için toplananları tanıdım.
Günaydın Gazetesi’nde Fehim Yener’i, Atilla Hamzacebi’yi, Ardan Zentürk’ü, Kemal Yıldırım’ı, Cumhuriyet’te Yalçın Bayer’ii Yavuz Okayben’i, Naim Arabacılar’ı ve daha nicelerini tanıdım ve haber koklayışlarına tanıklık ettim.
Bize de ajanstan gelen bir haber vardı. “BU DA OLDU” üst başlığı ve “Erkek Korumaya Alındı” başlığı ile verdik. Ülkemizde ve görsel medyada kadın programlarına baktığımızda korumaya alınan hep kadınlar olur, uzaklaştırma kararı hep erkeklere alınır, gerçekliğinden hareketle ilginç bir haber olduğu için manşete taşıdık.
Bizimle beraber bu haberi toplam 19 haber sitesi işlemiş. Bunun üzerine T.C Büyükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde biz dahil 19 SİTE İÇİN GEÇİCİ ERİŞİM ENGELİ TALEPLİ 2023/660 Esas Dosya ile açılan davanın VERİLEN ARA KARARINDA KURULAN HÜKÜM ŞÖYLE:
“………..davacı vekilinin GEÇİCİ ERİŞİM ENGELİ TALEBİNİN REDDİNE………….”
Habercilik adına sevindiren bu karar ile kesintisiz SİZLERLE BERABER VE BİRLİKTE OLMANIN MUTLULUĞU BİZE YETER. İyi ki basın var.. Basının millet için önemini M.Kemal şöyle anlatır:
-“Millet yaşamında basının önemi
Bir toplumun ortak ve genel duyguları ve fikirleri vardır. Toplumların değerleri, uygarlaşma düzeyleri, arzu ve eğilimleri ancak bu genel duygu ve fikirlerin belirme ve görünme derecesiyle anlaşılır. Bir toplumu yönlendiren ve yöneten insanlar için, toplumun talihi üzerinde karar vermek durumunda bulunan dostlar ve düşmanlar için ölçü, bu topluluğun kamuoyundan anlaşılan yetenek ve değerdir. Bu nedenle milletler, kamuoyunu dünyaya tanıtmak zorunluğundadır. Bütün dünya kamuoyu hakkında bilgi sahibi olma ise, yaşam gereklerinin düzenlenmesi için şüphesiz gereklidir. Bu hususta ise var olan araçların birincisi ve en önemlisi basındır. Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.
1922 (Atatürk’ün S.D.I, s. 224-225)”