OKUL SEÇİMİNE DİKKAT!

Yeni eğitim öğretim döneminin yaklaşmasıyla birlikte velilerin okul araştırmaları da arttı. Karar aşaması aileleri öyle zorluyor ki, tercih bazen son günlere kalabiliyor. Çünkü seçim yaparken dikkat edilmesi gereken standart kriterlerin yanı sıra, çocuğun özelliklerine en uygun okulu bulmak da büyük bir önem taşıyor.

Okul seçiminde çocuğun kişisel özellikleri ve eğilimlerinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini belirten Ay Koleji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Badem; çocuğun ihtiyaçlarını merkez alan bir eğitim felsefesi benimseyen, çocuklara kendi öğrenme sorumluluğunu benimseten, uluslararası akreditasyona sahip okulların özellikle anaokulu ve ilköğretim dönemlerinde önemli bir fark yarattığının altını çiziyor.

Bir çocuğun eğitimi, hayatının belki de en önemli aşamalarından biri… Ancak eğitim süreci, sadece sınıf içinde öğrenilen bilgilerle sınırlı olmuyor. Anaokulu ve ilköğretim dönemleri bireyin karakterinin, sosyal becerilerinin ve dünya görüşünün şekillenmesinde de büyük bir rol oynuyor. Bu nedenle okul seçerken dikkat edilmesi gereken bazı temel kriterler bulunuyor. Ay Koleji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Badem, velilere okul seçiminde dikkat etmeleri gereken önemli noktaları anlattı.

“Çocuğunuzu iyi tanımalısınız”

Okul tercihinde öncelikle çocukların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Ay Koleji Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Badem, “Burada öncelikle çocuğunuzun bir psikolog veya anaokulu raporu ile kişisel özelliklerini tanımanız gerekir. “Öğrenmesinin önünde engel var mı? Okul olgunluğu tamamlanmış mı?” gibi birçok sorunun uzmanlardan alınacak cevaplarına göre, eğitim yaklaşımları farklı okullar içinde rotanızı belirlemelisiniz” diyerek, öğrencinin gelişimini destekleyecek, güvenli, konforlu ve çağdaş eğitim ortamına sahip okullarla görüşmenin önemini vurguladı.

“Okulun donanımı ve hizmetleri değerlendirilmeli”

Okul tercihi yaparken okulun donanımının ve benimsediği eğitim felsefesinin mutlaka iyi incelenmesi gerektiğini vurgulayan Saadet Badem, “Okulun içerisindeki her şey okulun eğitime bakış açısı hakkında önemli bilgiler verir. Örneğin bir okulda sınıf içerisindeki öğrenci sıraları çift kişilik ve bir kara tahta önünde muntazam şekilde öğretmen masasına doğru dizilmişse bu bize; ‘bu sınıf içerisindeki en önemli öge öğretmendir’ mesajını verir. Fakat bazen tekli, bazen ikili, bazense dörtlü gruplar halinde mobil hareket eden sıralar; öğretmeni yol gösterici, eşlik edici konuma getirir. Böyle bir sınıf düzeninde en önemli öğe çocuklardır. Bu nedenle çocuğunuzun nasıl eğitim alması gerektiğine karar vermeniz çok önemli. Bunun yanı sıra çocukların okul başarısı ve girecekleri tüm sınavlarda başarılı olabilmeleri için görüşülen okullar; hem ulusal hem uluslararası standartlarda eğitim kabiliyeti, deneyimleri ve vizyonlarına göre titizlikle değerlendirilmeli. Okuma-yazma-okuduğunu anlama-anlatım becerileri kazandırmada başarı oranı yüzde 90’ın altında olan okullar listeden elenmeli. Bunun yanı sıra verilen yabancı dilde, 5. sınıf düzeyinde A2 seviyesinin yüzde 75’in üstünde olmasına dikkat edilmeli” diye konuştu.

“Öğrencilere geniş bir uluslararası eğitim ağı sunuyoruz”

30 yıllık eğitim serüvenlerinde sürekli değişen ve gelişen dünya standartlarına ayak uydurarak, kaliteli eğitim anlayışından ödün vermediklerini belirten Badem; “Eğitimde mükemmeliyetçilik anlayışımızla, öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için her türlü imkânı sunuyoruz. Uluslararası Bakalorya (IB) PYP (ilkokul) Programına akrediteyiz. Bu program ile öğrencilere kritik düşünme, problem çözme ve küresel bir perspektif kazandırma gibi beceriler edindiriyoruz; öğrencilerimizin uluslararası alanda daha geniş bir eğitim ağına erişimini garantiliyoruz. Program öğrenciye kazandırdığı beceriler ve uluslararası bakış açısı ile dünya vatandaşı olmalarını sağlıyor. Her öğrencinin ihtiyacına yönelik ders planları ve ölçme – değerlendirme stratejileri ile bireyin daima öğrenmesine ve kendi öğrenmesinin sorumluluğunu almasına odaklanıyoruz. Bu nedenle velilerin okul tercihi yaparken okulun akademik başarısına, eğitim felsefesine ve uluslararası akreditasyonlarına da dikkat etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

“Tercih yaparken fiziksel şartlara da önem verilmeli”

Okulların fiziksel şartlarının da önemine değinen Badem; “Okulun yatay ve bahçeye açılan bir bina olmasına dikkat etmeli; en fazla 2 ya da en fazla 3 kat yüksekliği olan okulları tercih etmelisiniz. Çünkü dikey binalar çocukları zaman yönetiminde zorluyor. Her şeyden önemlisi tehlike anında binanın ideal zaman diliminde güvenle boşaltılamamasına neden oluyor. Okul binalarının depreme dayanıklılık raporu 2018’den sonra alınmış olmalı, sınıflar ve koridorlarda doğal havalandırma ve doğal aydınlatmanın olmasına dikkat edilmeli. Bunların yanı sıra derslik dışında profesyonel kütüphane, donanımlı fen laboratuvarı, müzik, resim, heykel, akıl oyunları, spor alanlarının standart yeterliliği ve zengin çeşitliliğinin olması, açık hava oyun alanının-bahçesinin her kademe için ayrılmış olması ilk bakılması gereken kriterler arasında yer alıyor” dedi.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

“Ara tatil, dijital detoks için iyi bir fırsat”

Dijital Dünyanın Ergenlik Çağına Etkileri: Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu’nun Değerlendirmeleri Dijital dünyanın gölgesinde ergenlik “Ara …