2 NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ
Onlar hasta değil, engelli değil, onların eksiklikleri yok. Onlar sade farklı. Bizden bekledikleri ise sadece farkında olmamız, sevgi ve ilgi.
2 Nisan Tarihi Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla ” Dünya Otizm Farkındalık Günü“, Nisan ayı ise ” Dünya Otizm Farkındalık Ayı” olarak ilan edildi.
Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Toplumsal iletişimde kullanılan dil ya da sembolik/imgesel oyun becerilerinin en az birinde üç yaşından önce gecikmelerin ya da olağandışı bir işlevselliğin ortaya çıktığı görülür. Otizmin neden olduğu olumsuzlukların önüne geçebilmek için ilk ve en önemli adım, erken tanıma aşamasıdır. Ardından gelecek haftada en az yirmi saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren yaşıtları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir.