Pera Öğrenme’den Öğrenciler ve Öğretmenler için Atölyeler

Pera Müzesi Öğrenme Programları, ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár’ın İzinde sergilerinden ilhamla yepyeni bir atölye programını ara tatilde öğrenciler ve öğretmenlerle buluşturuyor. 11-17 Kasım arasında düzenlenecek atölyeler katılımcılarına matematik, algoritma ve sanat dolu bir program sunuyor. 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, ara tatilde öğrenciler ve öğretmenlere yönelik sanatla dolu yaratıcı atölyeler düzenliyor. Pera Müzesi’nin güncel sergileri Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár’ın İzinde’nin dünyasından ilham alarak 11-17 Kasım arasında düzenlenecek atölyelerle katılımcılara geniş yelpazede bir program sunuluyor.

Çocuklar için Renkli ve Yaratıcı Atölyeler

Program kapsamında düzenlenen ve Pera Müzesi’nin güncel sergileri Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár’ın İzinde’yi rehberli turla gezdikten sonra bu sergilerdeki eserlerin dünyasından ilham alan atölyelere katılan çocukların renk, ışık, örüntü, rastlantı, hesaplama ve tekrar gibi kavramları keşfederek sanatın eğlenceli ve öğretici yönleriyle buluşması amaçlanıyor.

Şeffaf Sarkıtlarla Renkli Gölgeler” başlıklı atölyede sergi turunun ardından çocuklar önce Gizella Rákóczy’nin suluboya renk karışımları üzerinde konuşuyor. Ardından asetat kâğıtlarını çeşitli formlarda kesen çocuklar, bu formları üst üste dizerek ve boncuklarla süsleyerek tasarladıkları eğlenceli sarkıtları bir ışık kaynağı aracılığıyla duvara yansıtarak renkli gölgeler oluşturuyor.

Hesaplar ve Tesadüfler sergisinden ilhamla oluşturulan “Mono Baskı: Damganı Tasarla!” başlıklı atölyede ise çocuklar sergide kullanılan geometrik şekillerin, renklerin ve tekrarların çeşitli kombinasyonlarla kullanımının etkilerini kendi çalışmalarında uyguluyor. Boyadıkları rengârenk geometrik yüzeylerin üzerine hazır damgaların yanı sıra çeşitli malzemelerden tasarladıkları damgalarla tek renkte mono baskılar yapıyorlar.

Kukla ve sahne tasarımcısı Anna Karayorgi’nin yürütücülüğünde gerçekleşecek “Müzeye Sızan Sincap” atölyesinde ise çocuklar önce müzeye gizlice girmiş bir sincabın masalını dinliyor, sonra Hesaplar ve Tesadüfler’i rehber eşliğinde geziyor. Sergideki kimi eserlerin önünde kendileri için bırakılmış şeffaf geometrik şekilleri toplayarak sincap şeklindeki şablonlarına yerleştiriyor. Ardından atölyede el fenerlerini kullanan çocuklar, karanlık ortamda sincaplarının karnındaki renkli geometrik şekilleri duvara yansıtarak renk ve şekillerle örülen keyifli bir deneyim yaşıyor.

Karayorgi’nin yürütücülüğünü üstlendiği bir diğer atölye olan “Sihirli Pencereden Sızan Resim”de ise saydam, yarı saydam ve opak kavramları hakkında bilgi edinen çocuklar şeffaf yüzey üzerinde, farklı renklerdeki geometrik şekilleri bir araya getiriyor. Ortaya çıkardıkları eserlere asetat kalemleriyle eklemeler yapan çocukların oluşturdukları kompozisyonlar, ışığın farklı geçirgenlikte malzemeler ve çeşitli renkler üzerindeki etkisiyle etrafa yansıyan sihirli resimlere dönüşüyor.

Öğrenme ve Yaratıcılığa Sanatsal Bir Yolculuk

Gizella Rákóczy’in aynı rengi farklı sayılarda üst üste uygulayarak ortaya çıkan açık-koyu tonlar ile kompozisyonlarını çeşitlendirdiği sulu boya çalışmalarından ilham alınarak gerçekleştirilen “Parlayan Renkler: Lamba Tasarımı” atölyesinde çocuklar birbiriyle kesişerek yeni renkler de oluşturan bu katmanlı çalışmaları inceleyerek renkli şeffaf kâğıtları çeşitli şekillerde üst üste yapıştırdıkları silindir bir lamba tasarlıyor. Çocuklar atölyenin sonunda lambalarının yaydığı sürpriz renkleri, tasarımlarının içine pilli mumlar yerleştirerek deneyimliyor.

Tekrarın Büyüsü” atölyesinde Hesaplar ve Tesadüfler ile Vera Molnár’ın İzinde sergilerindeki video ve resimlerde tekrarlanan renkli motifleri inceleyen çocuklar, bu eserlerin tekrarlayan ve simetrik motiflerini basit algoritmik düzenlerde yerleştirdikleri düğme, kibrit, ip gibi malzemeleri kullanarak baskı kalıplarına dönüştürüyor. Motifleri her seferinde farklı renkte boyayarak kâğıda uygulayan çocuklar, aynı motiflerden çeşitli algoritmik diziler elde ediyor.

Atölye yürütücülüğünü Pley Studio’nun üstlendiği “Küp Küp Sanat: Renklerin Olasılıkları” başlıklı atölye, Hesaplar ve Tesadüfler sergisinin gezilmesiyle başlıyor. Küplerin üzerine sergiden ilhamla desen ve örüntüler oluşturan çocuklar, ardından küpleri bir araya getirilerek zar gibi atıyor ve tasarımlar farklı olasılıklarla dolu bir oyunun araçları haline geliyor.

Öğretmenlere Özel Farkındalık Atölyeleri

Öğretmenler için ücretsiz olarak gerçekleşecek ve katılımcıların rezervasyonla oluşturulacağı atölyeler ise sanat okuryazarlığının yanı sıra, eğitimde sanatın kullanımına yönelik yeni yaklaşımlar sunuyor. Öğretmenlere sanatın eğitimdeki rolünü daha yakından tanıma ve yeni yöntemler keşfetme fırsatı sunan bu atölyelerle katılımcılar bir yandan öğrencilerine daha yaratıcı ve sanatsal bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenirken diğer yandan kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkilerini Anlamak” başlıklı atölyede Mor Çatı’nın kadına yönelik şiddete yaklaşımı üzerine konuşuluyor ve özellikle şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerine odaklanılıyor. Atölye, öğretmenlerin ev içi şiddeti ve çocuklar üzerindeki etkilerini tanıyarak öğrencilerine bu konuda nasıl destek olabileceklerini düşünmeye alan açarken, atölye sonunda gruplar halinde kolaj yöntemiyle afişler tasarlanan bir dışavurumcu sanat etkinliği yapılıyor.

Sanatçı ve akademisyen Umut Nur Sungur’un yürütücülüğünde düzenlenen “Bir Resmi Okumak” başlıklı atölyede ise katılımcılar sanatın zengin renklerinden faydalanıyor. Öğretmenler atölyede bakmak ve görmek arasındaki farkı müzedeki kimi eserler üzerinden deneyimlerken, farklı açılardan bakabilmek, empati ve bağ kurmak, insanların yaratıcılığını ve potansiyelini takdir etmek ve ânı yaşayabilmenin yollarından biri olan görsel okuryazarlık bilgisini kazanıyor.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

JURJEN HEMPEL YÖNETİMİNDE UNUTULMAZ KONSER

Olten Filarmoni Orkestrası, 2025 yılının ilk konserinde, Hollanda Türkiye dostluk etkinlikleri kapsamında Hollanda Krallığı desteği …