PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği tarafından gerçekleştirilen ankete göre “kurumum dijital dönüşüme hazır değil” diyen profesyonellerin oranı yüzde 60’ı buluyor. Çalışanların yüzde 75’i ise şirketinin dijitalleşme konusunda sürdürebilir politikalar izlemediğini düşünüyor.
Bu geri bildirimlerden yola çıkan PERYÖN, Türkiye’deki özellikle orta ve küçük ölçekli şirketlerin dijitalleşme konusunda yaşadığı sıkıntıları da dikkate alarak PERYÖN HRtech Çalışma Grubu’nu kurdu. Çalışma grubu; insan kaynakları alanındaki teknoloji çözümlerinin (HRtech) interaktif etkinlikler ve paylaşımcı yöntemlerle İK profesyonellerinin bilgisine sunulmasına aracılık edecek.
Kurumlar için önemi her geçen gün daha da artan dijitalleşme, pandemi ile birlikte zorlu bir testten geçti. Süreci yönetmekte zorlanan özellikle orta ve küçük ölçekli şirketler bu dönemde teknolojik açıdan bazı sıkıntılar yaşadı. Yapılan düzenlemeler çalışanlarca çokça tartışıldı.
Nitekim ülkemizde insan yönetimi alanında kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olan PERYÖN’ün yaptığı bir ankete göre de Türkiye’deki kurumların dijitalleşme özelinde yaptığı düzenlemeler pek çok çalışanın gözünde yeterli değil. Öyle ki geçtiğimiz günlerde tamamlanan ve 110 kurumun katıldığı ankete baktığımızda “kurumum dijital dönüşüme hazır değil” diyenlerin oranı yüzde 60’ı buluyor. Çalışanların yüzde 75’i şirketimde dijitalleşme konusunda sürdürebilir politikalar izlenmiyor derken, dijital İK çalışmalarını yetersiz bulanların oranı ise yüzde 100…
İşte bu geri bildirimlerden hareketle PERYÖN yeni bir oluşuma imza attı. Dernek, hızla yönetim sistemleri içinde yer almaya başlayan dijitalleşme konusunu HRtech Çalışma Grubu oluşturarak gündemine aldı.
PERYÖN 25. Dönem İK Dijitalizasyon Temsilcisi Dr. Rıza Kadılar liderliğinde yürütülecek HRtech Çalışma Grubu, dijitalleşmenin insan kaynakları süreçlerinde zorunlu hale getirdiği insana ve iş yaşamına dair pek çok yeniliğin İK profesyonelleri ile paylaşılmasını amaçlıyor. Program dahilinde; hali hazırda ve gelecekte İK departmanlarında görev alacak kişilerin dijitalleşme ve teknoloji konusunda güncel bilgilerle desteklenmesi ve gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor.
“İK’nın geleceğinde teknoloji olmazsa olmaz!”
Çalışma grubunun Dijital İK alanında önemli bir boşluğu dolduracağını dile getiren PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Kurumların en değerli hazinesi insan kaynağını dinleyen, onları kurum hedefleri ile eşleştiren İK departmanları, verileri toplayarak analiz eden ve en önemlisi de ‘çalışan deneyimi’ni geliştiren yeni bir modelle karşımızda. Bu modelin temelinde ise teknoloji var. PERYÖN olarak yaptığımız çalışmalarda büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde dijitalleşme adına önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Ancak ülke ekonomimizin en önemli dinamolarından olan orta ve küçük ölçekli şirketlerde bu konuda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek misyonu ile faaliyetlerini sürdüren bir dernek olarak, bu kurumlarda da insan kaynaklarının dijitalleşmesi konusunda farkındalığın arttırılması için anlamlı bir çalışma başlattık. HRtech Çalışma Grubumuz; insan kaynakları alanındaki teknoloji çözümlerinin (HRtech) interaktif etkinlikler ve paylaşımcı yöntemlerle İK profesyonellerinin bilgisine sunulmasına aracılık edecek” dedi.
Amacımız kurumları en doğru bilgi ve çözümlerle buluşturmak…
Dijitalleşmenin iş akışlarında olduğu kadar liderlik, yetkinlik gibi konularda da insana ve çalışma hayatına dair pek çok yeniliği beraberinde getirdiğini anlatan Öztınaz: “Çalışma grubumuz; insan kaynakları profesyonellerinin dijitalleşme konusunda güncel bilgiler ile desteklenmesini sağlayarak, sürece destek olabilecek çözüm ortaklarının belirlenmesi ve paylaşımında görevler üstlenecek” dedi.
Çalışma grubunun gerçekleştirdiği ankete de değinen Öztınaz, “Yaptığımız anketten aldığımız geribildirimler dijitalleşmeye verilen önemin büyüklüğünü gösteriyor. Bu alana önemli bir pay ayırdığı ifade edilen şirketlerde dahi İK ekiplerinin dijital trendlere hakimiyetinin başlangıç seviyesinde olduğu görüyoruz. Dijital hakimiyetin ve yetkinliklerin arttırılması, odaklanılması gereken konular olarak ön plana çıkıyor. Çalışmaya katılan profesyonellerin çoğunluğunun yeni yetkiliklere dönük gelişim programlarına erişiminin olmadığı ancak İK departmanlarındaki dijital farkındalık ve gelişim konusunda isteğin yüksek olduğu da anketin bir başka çarpıcı sonucu. Bu nedenle HRtech Çalışma Grubumuzun önemli bir sorumluluğu üstlendiğini düşünüyoruz. PERYÖN olarak bu rekabetçi dünyada çalışanları ‘Dijital İK’ konusunda yetkin hale getirmenin önemine inanıyoruz” dedi.