SIRADA TERCİHLER VAR

1 milyon adayın katıldığı LGS, 2 Haziran’da yapıldı. Sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak. LGS ile bir liseye giremeyenler, adrese dayalı yerleştirme için tercih yapacak.

PUANLA GİREMEYEN ADRESE GÖRE YERLEŞECEK

Sınav sonuçlarının 26 Haziran’da ilan edilmesinin ardından tercih dönemi başlayacak. LGS’ye giren öğrenciler bakanlığın açıklayacağı takvime göre hem sınav puanına, hem de adrese dayalı olarak tercih listesi oluşturacak. Yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacak. Sınav puanıyla öğrencilerin sadece yüzde 10’u liseye yerleştirilecek, yüzde 90’ı ise ikametleri ve okudukları okullara göre oluşturulan eğitim bölgelerindeki liseler arasından en az iki en çok beş tercihte bulunarak, bunlardan birine kaydedilecek.
İsteyen tüm okul türlerinden tercihte bulunabilecek, isteyen beş tercihine de aynı okul türünü yazabilecek.

MEB’DEN ÖĞRENCİLERE TERCİH DANIŞMANLIĞI

MEB’in yayınladığı ‘2018 Yılı Tercih Danışmanlığı Kılavuzu’na göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile liseye geçişte öğrencilere destek olmak amacıyla, il ve ilçelerde tercih danışmanlığı komisyonları oluşturuldu. Komisyonlar öğrencilerin yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri ve yaşam koşullarıyla uyumlu olacak şekilde bir üst öğrenim kurumuna geçiş süreçlerinde onlara rehberlik edecek.

BİR SEÇENEK DAHA VAR: SANAT VE SPOR LİSELERİ

8’inci sınıfların önünde LGS ve adrese dayalı yerleştirme dışında bir seçenek daha var: Güzel sanatlar ve spor liseleri. Bunlara başvurular 26 Haziran’da sona erecek. MEB’in verilerine göre 81 güzel sanatlar, 74 spor lisesi ile bu sistemle öğrenci alacak 4’ü spor, 2’si görsel sanatlar ve klasik sanatlar alanında eğitim veren 6 imam hatip lisesi bulunuyor. Bunlar yetenek sınavı ve ortaokul başarı puanına göre öğrenci alacak. Ortaokul başarı puanı ise 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacak. Boş kontenjan kalırsa puan üstünlüğüne göre yerleştirme olacak. Ayrıca 8 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin ‘denizcilik’ alanını isteyenler için mülakat ve beden yeterliliği sınavı yapılacak. Bu sınav, daha önce 9’uncu sınıfın sonunda düzenlenirken, bu yıl 8’inci sınıfı bitirenlere uygulanacak. Yetenekle girecek adaylar, bir güzel sanatlar veya spor lisesine müracaat edebilecek.

126 BİN 510 KONTENJAN

Ankara Fen, Kabataş Erkek, Galatasaray gibi liselerin de olduğu fen, sosyal bilimler liseleriyle, özel program ve proje uygulayan toplam 1.367 ortaöğretim kurumu, merkezi sınavla 126 bin 510 öğrenci alacak. Bu kapsamda İstanbul’da 225, Ankara’da 82, İzmir’de ise 62 lise bulunuyor. MEB’in listesinde en çok kontenjanın 34 bin 530 ile Anadolu lisesine ayrıldığı görülüyor. Onu, 34 bin 500 ile fen lisesi, 28 bin 860 ile Anadolu imam hatip, 19 bin 170 ile mesleki ve teknik Anadolu, 9 bin 450 ile sosyal bilimler liseleri izliyor.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Adıyaman Aslan Selim Anadolu Lisesi açılış töreni gerçekleştirildi

Yüzyılın felaketi ile depremden etkilenen Adıyaman’ın yaralarını sarmak üzere inşaatına başlanan Aslan Selim Anadolu Lisesi …