TED ANKARA KOLEJİ GÜNEŞ ENERJİSİYLE DOĞAYI KORUYOR

TED Ankara Koleji, ‘yeşil kampüs’ ve ‘karbon sıfır kampüs’ hedefleri doğrultusunda, okul binalarının çatılarına yerleştirdiği güneş panelleri sayesinde, yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 75’ini güneş enerjisinden karşılamayı başardı.

Elektrik enerjisi tasarrufu sağlamak ve doğaya karbon salınımını azaltmak amacıyla, 2022 yılında TED Ankara Koleji Çatı GES Projesi’ni başlatan ve 2023 yılında uygulamaya alan okul, doğanın korunması için önemli bir adım attı.

Proje kapsamında toplam 5.458 adet fotovoltaik güneş panelini İncek Kampüsündeki 9 binasının çatılarına yerleştiren TED Ankara Koleji, ülkemizde bu büyüklükteki bir projeyi hayata geçiren ilk okul olma ünvanına da sahip olmanın gururunu yaşadı. Okul, bu projeyle yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 75’ini bu projeden gelen güneş enerjisi ile karşılıyor.

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, TED Ankara Koleji ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri okul çatısında yer alan güneş panelleri önünde hazırladıkları pankartlarla poz vererek, daha yeşil bir dünya için yenilenebilir enerjinin önemini ve karbon ayak izinin azaltılması gerektiğini vurguladılar.

Projeyle ilgili açıklama yapan TED Ankara Koleji Genel Müdürü Bilge Baki, “Okulumuzun Enerji Politikası kapsamında; enerji verimliliği, enerji kullanımı ve enerji tüketiminde iç ve dış yasal şartlara tam uyumun sağlanması temel amaçlarımızdan biri. GES Projemiz, Türkiye’deki ilk ve orta öğretim düzeyinde bu büyüklükte uygulanan ilk GES projesi olması özelliği taşımaktadır. Türkiye’de her zaman ilklere imza atan köklü bir okul olarak, bu projeyle karbon ayak izimizi azalttığımız için gurur duymaktayız.” diye konuştu.

“Karbon Sıfır Kampüs temel hedefimiz”

Genel Müdür Bilge Baki, projenin doğaya katkısını ve yeni dönemdeki hedeflerini ise şöyle aktardı: “Projemiz kapsamında enerji kazanım hesaplamasına göre, 25 senelik ömrü olan sistem sayesinde 2.366 ağacın kesilmesinin önüne geçileceği öngörülmektedir. Ayrıca, her yıl ortalama 1899 ton sera gazının doğaya karışmasını engellemiş olacağız. Faz 1 olarak adlandırdığımız 3MW gücündeki bu GES Projemize ek olarak, 2024 yılı içerisinde 550 KWP’lik ikinci projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca, yerleşkemizde hayata geçirilecek elektrikli araç şarj üniteleri ve yağmur suyu depolama sistemleri gibi diğer projelerle ‘yeşil kampüs’ ve ‘karbon sıfır kampüs’ hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz.”

TED Ankara Koleji Teknik İşler Müdürü Cem Ciğeroğlu ise projenin teknik detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Güneşten gelen radyasyon, paneller vasıtası ile güneş ışıkları enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır. Tüm sistem otomasyona bağlı olarak izlenebilmekte ve anlık olarak enerji kazanım, karbon emisyon kazanımı verileri görülebilmektedir.”

default

Çocuklardan yenilenebilir enerji talebi

TED Ankara Koleji öğrencilerinden bazıları konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

İlkokul 4.sınıf öğrencisi Dora Ela Tulu: “Yenilenebilir Enerji, enerji verimliliğini artırır, hava kirliliğini azaltır. Bunlar harika şeyler! O yüzden okulumun yapmış olduğu bu proje ile gurur duyuyorum.”

Ortaokul 6. sınıf öğrencisi Arda Dolay: “Yenilenebilir Enerji, doğal kaynaklardan üretilen ve karbon salınımı az olan enerji kaynaklarıdır. Mesela okulumuzun da uyguladığı güneş enerjisi buna bir örnektir. Ayrıca rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisi gibi başka örnekleri de vardır. Temiz ve yeşil bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanalım.”

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Dijital çağda rahatsız edilmeme hakkı var!

‘Sırf telefon numarasını biliyoruz’ diye mesaj atılır mı? Birçok ülke ‘irtibatı kesme hakkı’ nı tanıyor! …