TELEVİZYONDAKİ ŞİDDET İÇERİKLERİ SUÇ ORANINI ARTTIRDI

TÜİK istatistiklerine göre geçtiğimiz yıl 108 binden fazla çocuk suça karıştı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, aile içinde iletişim kopukluğu, fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalan çocukların, televizyonlardaki şiddet içerikleriyle birlikte suça sürüklenebildiğine dikkat çekti.

Birçok çocuk sosyoekonomik durum, aile içi iletişim eksikliği, psikolojik veya fiziksel şiddet gibi nedenlerden dolayı suça sürüklenebiliyor. Bununla birlikte televizyon ve sosyal medyadaki şiddet içeriklerinin, birçok çocuğun dizi ya da sanal karakterleri rol model almasına sebep olduğu biliniyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, aile içi şiddet gören çocukların televizyon ve sosyal medyadan daha fazla etkilendiğine dikkat çekiyor.

Şiddet İçerikleri, Suça Eğilimi Artırıyor!

Çocukların büyümekte oldukları ortamın şiddete ve suça eğilimlerinde oldukça önemli olduğuna değinen Cevat Kazma, “Suç işleme fiilleri en çok 15-17 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülüyor. Televizyon dizilerinde suç ve şiddet, gerçek hayata oranla çok daha normalleştirilerek yansıtılıyor. Fiziksel ve zihinsel olarak gelişme evresindeki çocuklar, hayatı ve yaşam biçimlerini bu evrede karşılaştıkları içeriklerle anlamlandırabiliyor. Dolayısıyla, aile yaşantısında problem olan, yetiştiği çevrede de buna maruz kalan çocuklar suça sürüklenebiliyor.” diye konuştu.

Suça Karışan Arttı, Hapse Giren Azaldı!

İstatistiklere göre geçtiğimiz yıl 108 binden fazla çocuğun suça sürüklenme sebebiyle güvenlik birimlerine getirildiğini açıklayan Avukat Cevat Kazma, “Yaralama ve hırsızlık, maalesef çocukların en çok suçlandığı konular arasında yer alıyor. Bununla birlikte hapse giren çocukların sayısı azalıyor. Ancak suça karışan çocukların sayısında bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış var. Ayrıca, Suriye’den ülkemize göç eden yabancı uyruklu çocukların da suça karışma oranlarında artış görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Bunun önüne geçebilmek için öncelikle ailelerin çocuklarına karşı daha sorumlu ve bilinçli yaklaşmalarının oldukça önemli olduğundan söz eden Cevat Kazma, aynı zamanda devletin de, suça sürüklenen çocuklarla ilgili geniş kapsamlı bir reform yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Sarılmak stres seviyesini düşürüyor, bağlılığı ve mutluluğu arttırıyor!

Fiziksel temasın çeşitli şekillerde insanların birbirleriyle etkileşimde bulunması hali olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, …