UZMANLARDAN LGS ÖNCESİ UYARILAR

Bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve TEOG sisteminin yerine gelen Liseye Giriş Sınavı (LGS) 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınav için geri sayım sürerken Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Özen Yazğan öğrencilere, “Sınav bir strateji, sadece bilgiyle değil duygusal gücünüz ve kendinize olan inancınızla da bu süreci başarıyla yönetebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.
Değişen sistemle birlikte bazı farklılıkların oluştuğunu söyleyen Yazgan, “Bu sene 8’inci sınıfta olan öğrencilerimiz döneme TEOG’a gireceklerini bilerek başladı. Ama sonra sınav sistemi değişti. TEOG’daki sınavlar okul sınavlarından biri gibi gözüktüğü için yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemiyordu. Ama şimdi yanlış cevaplar doğru cevapları etkileyecek. Bu nedenle yanlış işaretleme yapmamaları önemli.Sorunun cevabını kesin olarak bilmiyorlarsa o soruyu mutlaka boş bıraksınlar. Zor sorularla karşılaştıklarında ise bazen panik olabiliyor, bir anda stratejilerini kaybedebiliyorlar. Bu durumda önce soruyu dikkatlice okuyup, ardından sorunun ne istediğini iyice anlayıp ona göre sınava devam etmek gerekiyor. Sınav bir strateji. Sadece bilgiyle değil, duygusal olarak güçlü olmayla, kendine inanmayla kazanılacak bir süreç” diye konuştu.

“Dozunda kaygı öğrenci için gerekli”
Sınava tam olarak odaklanıldığı taktirde sesten veya çevresel diğer etmenlerden etkilenme olmayacağını belirten Yazgan, dozunda kaygı duygusunun da öğrenci için gerekli olduğunu ifade etti. “Kaygı, çocuğun sınavı önemsediğini gösteri” diyen Yazğan, “Biraz kaygıyla sınava girilmesi zaten beklediğimiz bir şey. Bu duygu çocuğun kaygısını yönetemeyeceğini düşündüğü zaman zor bir hal alıyor. Bu noktada kaygısının arttığının farkında olan çocuk onu değiştirecek gücü de kendinde bulabilir. Kişiyi kaygılandıran mutlaka bir düşünce vardır. Ancak bu düşünceler gelir, gider ve kişi yoluna devam eder. Çocukların da bu sürece böyle bakması gerekiyor. Çok heyecanlandıklarını hissettiklerinde derin bir nefes almaları çok önemli. Odak noktaları kaybolduğunda nefes alıp kaldıkları yerden sınavlarına devam etmeliler” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“Tercih Döneminde Ebeveynler Daha Fazla Endişeleniyor”
Sınav bitip tercih süreci yaklaştığında anne babaların çocuklardan daha fazla endişe taşıdığını dile getiren Yazğan, “Özellikle yaş grubuna baktığımızda çocuklar heyecanla sınava hazırlanıp, başarmak istiyorlar ama tercih noktasına geldiğimizde veliler daha çok endişe eden taraf oluyor. Çocuğu bir bütün olarak görüp, bu sınavın çocuğun hayatındaki sınavlardan sadece bir tanesi olduğunu ona hissettirmek gerek. Ebeveynin çocuğuna duyduğu inançla o çocuğun bir şeyleri başarabileceğini görmesi çok önemli. Hayatta hiçbir şeyi engel olarak görmemek lazım. Mutlaka farklı seçenekler çocukların önüne çıkar. Biri olmadıysa diğerinden devam edilebilir. Bu noktada çocukları yıpratmamak önemli. Sınav sisteminin değişmesinin bir nedeni de zaten çocukları bu stres ortamından korumaktı. Başka seçeneklerin olduğuna inanmak sürecin daha kolay yönetilmesini sağlayacaktır. Çünkü ebeveyn ne yaparsa çocuk ondan o ölçüde etkileniyor. Sonuçlar 22 Haziran’da açıklanacak, o tarihe kadar çocuklar bol bol dinlensinler” dedi.

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Adıyaman Aslan Selim Anadolu Lisesi açılış töreni gerçekleştirildi

Yüzyılın felaketi ile depremden etkilenen Adıyaman’ın yaralarını sarmak üzere inşaatına başlanan Aslan Selim Anadolu Lisesi …