VELİLERİN OKULLARI İYİ ARAŞTIRMASI GEREKİYOR

Velilerin her eğitim öğretim dönem sonu emek harcadığı bir konu da, okul seçimi. Çocukları yeni okula başlayacaklar da, okulu değiştirmek isteyenler de, bununla ilgili araştırmaya çoktan başladı bile. Okul seçerken nelere dikkat etmeli?Sözleşme yaparken neleri sormalı? Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Dal, velilerin tercih yapmadan önce mutlaka düşündükleri okulu iyi araştırmaları gerektiğini söylüyor. Bunun ilk yolu da okulu gezip görmekten geçiyor. Sadece okulun başarısına değil, çocuğun kişiliğine uygun olup olmadığına da dikkat edilmesini öneren Dal, yıllık ücret artışları, öğrenci okuldan ayrılmak durumunda kalırsa nasıl bir işlemin yapılacağı gibi konuların da öncesinde konuşulması gerektiğini belirtiyor. İşte Dal’ın velilere okul seçimiyle ilgili önerileri.

ÖĞRETİME DEĞİL EĞİTİME ÖNCELİK VERİN
Okul seçerken veliler, nelere dikkat etmeli?
Tercih yapılacak okul hakkında mutlaka yeterli araştırma yapılmalı. Veliler, kayıt yaptırmadan önce okulu görmeli, tanımalı. Okulun eğitim başarısı, öğrenciye sunulacak akademik olanaklar, öğrencinin kişiliğini geliştirecek ortamın varlığı gibi alanlar belirlenmeli. Eğitim ve öğretim kamuoyu tarafından çoğu zaman aynı şeyler olarak algılansa da aslında ayrı kavramlar. Veliler, esas olanın ‘eğitim’ olduğunu, bu nedenle onun öncelikli talepler içinde olması gerektiğini dikkate almalı. Tabii ki gidiş-geliş için harcayacağı zaman okula uyumu, velinin mali durumuna göre ücret, öğrenci ortaokul veya liseye gidecek ise önceki okulda elde ettiği başarının seçilecek kurumdaki eğitim ortamı için yeterli olup olmadığı gibi konular da önemli.

SEÇENEKLERİ ELERKEN BU KRITERLERE DİKKAT
Seçim aşamasında, seçenekleri elerken velilerin özellikle uygulayacağı kriter ne olmalı?
Her velinin öncelikli tercihleri faklı. Belirttiğim kriterlerle ilgili aldıkları cevaba veya sonradan oluşabilecek gelişmelere göre, veliler kendisi ve özellikle öğrenci için uygun bulduğu okula yönelecek. Ancak yapılacak tercihin, öğrencinin yıllarca içinde bulunacağı bir ortamı belirleyeceği, dolayısıyla pedagojik yönden olumsuz etkilememesi gerektiği konusu birinci sırada yer almalı.

Özel okullarla ilgili Bakanlık birçok yenilik yapıyor. Bu konudaki son düzenlemeler neler?
Bakanlığımızca yapılan çalışmaları bir yenilik hareketi olarak değerlendirmek yanlış algı oluşturabilir. Bakanlık, uygulamaları daha verimli hale getirmek, özel okulların ülke genelinde gelişip yaygınlaşmasını sağlamak ve daha çok öğrencinin ulaşabilmesine fırsat vermek amacıyla son yıllarda bazı mevzuat düzenlemeleri yaptı. Bu düzenlemelerde ulusal veya uluslararası alanda eğitimle ilgili konular hakkında ortaya çıkan değişim ve gelişmeler, laboratuvar çalışmaları, eğitim teknolojilerinin getirdiği zaruretler de var. Özel okul sayısının son yıllarda artması ise öğrenci velilerinin, çocuklarını özel okullara kaydetme isteğinden. Tabii ki, Milli Eğitim Bakanlığı’nca özel okul velilerine mali destek sağlanması, velileri bu yönde motive etti ve özel okullardaki öğrenci sayılarının artmasında etkili oldu.

BEKLENMEDİK ÖDEMEYLE KARŞILAŞMAMAK
Veli-okul sözleşmesinde yenilik yapıldı. Bu yenilik neyi amaçlıyor?
Önceki yıllarda yapılan veli-okul sözleşmelerinde, özel okulların öğrencilere vereceği eğitim hizmeti ve velilerin, buna karşılık okula ödemeleri gereken eğitim ücretleri ile yönetmeliklerin getirdiği sorumluluklar belirtiliyordu. Ancak yayınlanan son metinde, ilan edilen eğitim ücretleri ve yapılacak indirimlere ek olarak, okul tarafından verilmesi halinde, öğrencilerin okuldan almak istedikleri servis, yemek, kırtasiye, kıyafet gibi hizmetlere karşılık alınan ve alınacak ücretlerin tamamı veli-okul sözleşmelerinde yer alacak. Bu düzenleme amacının, ailenin, öğrencisinin yıllık toplam eğitim maliyetinin ne kadar olacağını önceden bilmesi vebeklenmedik bir ödemeyle karşı karşıya kalıp da veli ile okul arasında huzursuzlukların yaşanmaması için olduğu kanaatindeyiz.

Velilere öneriler… Okulu araştırın
BUNLARI MUTLAKA ÖĞRENİN
DAL, velilerin en çok şikayetçi olduğu noktaları dikkate alarak, okullara mutlaka şu soruları yöneltmeleri gerektiğini söylüyor:
Okulda öğrencilere derste ve ders saatleri dışında ne gibi etkinliklerle ilgili imkânlar sağlanacak?
Yıllık ücret artışları nasıl olacak?
Öğrencinin okuldan ayrılması gerekirse nasıl bir işlem yapılacak?

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Sarılmak stres seviyesini düşürüyor, bağlılığı ve mutluluğu arttırıyor!

Fiziksel temasın çeşitli şekillerde insanların birbirleriyle etkileşimde bulunması hali olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, …