Yaşadığımız büyük deprem felaketinin ardından ara verilen Eğitim ve Öğretim 20 Şubat Pazartesi günü yeniden başlıyor.
Eğitim ve Öğretim yeniden başlayacak ama her yaşadığımız felaketten sonra yaşanan tartışmalar, ortaya atılan bilimsel ve ya sadece teoriden ibaret iddialar bu seferde gündemimizde. Ortaya atılan iddiaların en başında başta İstanbul olmak üzere bir çok ilimizde daha önce hazırlanmış raporlarla riskli olduğu belirlenen devlet okul binalarının durumu ile ilgili.
Tartışmaların sonucunda İstanbul Valiliği 93 risk taşıyan okulda eğitim öğretime devam edilmemesi kararını verdi. Bu okullarda okuyan öğrenciler ikametlerine yakın depreme karşı güvenli okullara taşınacak. Bu kapanan 93 okulun içerisinde İstanbul’un hemen hemen her ilçesinden anaokulundan liseye, mesleki eğitim merkezinden halk eğitim merkezine kadar bir çok eğitim binası bulunmakla beraber Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Vefa Lisesi (B Blok) ve Pertevniyal Lisesi (B Blok ve Spor Salonu) gibi bilindik yerlerde mevcut.
Buraya kadar her şey normal hatta çok iyi denilebilecek hususlar. Ancak Eğitim ve Öğretim sadece devlet okullarında değil özel sektör tarafından da yürütüldüğünü hepimiz biliyoruz.
Devlet kendi önlemlerini aldı binalarını güçlendirme hatta yıkıp yeniden yapma yolunda adımlarını attı. Ya Özel okullar. Onlar ne yapacak. Kayıt sırasında yıllık ücreti peşin alan özel okullar binaları riskli bile olsa yaşayacakları ticari kaybı insan hayatının önüne koyup bu durumu velilerine açıklayıp çözümler üretecekler mi? Yoksa hiç bir şey yokmuş gibi devam mı edecekler? Hangi kurum nasıl bir yol izleyecek? Neler yapacak? Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Görmekle kalmayıp Öğretmenim Dergisi olarak bu işin takipçisi de olacağımıza dergim adına söz vermek boynumuzun borcudur…
Adnan Gündüz