Yapay zekanın insanlığa hizmet yönünde kullanımı öğretilmeli

Yapay zeka akademinin geleceğini yeniden tanımladı

Yapay zekanın insanlığa hizmet yönünde kullanımı öğretilmeli

Amerika’da bulunan Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde Stratejik Girişimler Kıdemli Dekan Yardımcısı olan Prof. Dr. Erdem Topsakal, İstanbul Atlas Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Topsakal, yapay zekanın akademideki dönüştürücü rolü, geleceği ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri üzerindeki derin etkisine değindi.

Yapay zekanın hem öğretimi hem de öğrenmeyi geliştiren yenilikçi araçlar ve yöntemler sunarak hayatımızın her yönünü ve yüksek öğrenimin geleceğini yeniden tanımladığını belirten Topsakal, “Bu teknoloji nimetlerinin insanlığa hizmet yönünde, iyi niyetli ve etik kurallar çerçevesinde nasıl kullanılacağını öğrencilerimize öğreterek eğitim ortamının interaktif ve daha keyifli hale getirilebilmesi mümkün olabilecektir” diye konuştu.

İstanbul Atlas Üniversitesi’nin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında iş birliği gerçekleştirdiği Amerika Richmond’da bulunan Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde Stratejik Girişimler Kıdemli Dekan Yardımcısı olan Prof. Dr. Erdem Topsakal, öğrencilerle buluştu.

İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüs Dr. Ralph A. DeFronzo Oditoryumu’nda düzenlenen “Future Of AI In Higher Education” başlıklı seminerde Topsakal, yapay zekanın akademideki dönüştürücü rolü, geleceği ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri üzerindeki derin etkisini anlattı.

Teknoloji günümüzde yapay genel zeka aşamasında

Yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme, üretken yapay zeka kavramlarıyla ilgili bilgiler veren Topsakal, yapay zekanın gelişim basamaklarından örnekler verdi. Yapay zekanın evrelerini bir piramide benzeten Topsakal, “Piramidin ilk basamağı, yapay dar zeka. Bu aşamada makinelerin yapabilecekleri şeyler oldukça sınırlıdır. Belki bir veya iki belirli görev için tasarlanmışlardır ve uzmanlık alanlarının dışında çalışamazlar. Makine öğrenmesi, Siri, Alexa ve Cortana gibi sesli asistanlar burada yer alıyor. İkinci basamakta yapay genel zeka yani makine zekası yer alıyor. Teknoloji şimdilerde tam da bu basamakta bulunuyor. Bu aşamanın amacı, eğitildiği sorunları çözmek ve bir insanın yapacağı gibi, kural tabanlı sistemlerde mantıksal akıl yürütme yoluyla bir görevi yerine getirmektir. 2023 – 2050’li yıllar arasındaki dönemi kapsadığı varsayılmaktadır” dedi.

Sonraki aşamada makine bilinci yer alacak

Piramitin en tepesindeki üçüncü basamakta yapay süper zeka yani makine bilincinin yer aldığını söyleyen Topsakal, “Yapay zeka araştırmacıları tarafından öne sürülen evrimin son aşaması, yapay zekanın kendi farkındalığına ulaştığı ve insan zekasının sınırlarını aştığı andır. 2040-2050 yılları arasındaki dönem için öngörülmektedir” dedi.

Yapay zeka tabanlı eğitim-öğretim modelleri hayatımıza entegre olacak

Yapay zekanın hem öğretimi hem de öğrenmeyi geliştiren yenilikçi araçlar ve yöntemler sunarak hayatımızın her yönünü ve yüksek öğrenimin geleceğini yeniden tanımladığını belirten Topsakal, “Yapay zeka tabanlı eğitim-öğretim modelleri, eğitim ve öğretimde öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak şekilde hayatımıza entegre olacak. Eğiticiler yapay zeka uygulamaları sayesinde ders içerikleri oluşturma, düzenleme, zenginleştirme ve bilgi aktarımı noktasında kendilerine yardımcı olacak yapay zeka yöntemlerini kullanacak” dedi.

Üretken yapay zeka uygulamalarını eğitim hayatında görmezden gelmenin günün sonunda bir fayda getirmeyeceğini vurgulayan Topsakal, “Aksine bu teknoloji nimetlerinin insanlığa hizmet yönünde, iyi niyetli ve etik kurallar çerçevesinde nasıl kullanılacağını öğrencilerimize öğreterek, eğitim ortamının interaktif ve daha keyifli hale getirilebilmesi mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Yapay zekadan “Atlas Üniversitesi Marşı”

Prof. Dr. Erdem Topsakal’ın yapay zeka uygulaması ile geliştirilen “Atlas Üniversitesi Marşı” beste örneklerini de paylaştığı seminerde keyifli anlar yaşandı

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden İşitme Engellilere Duyarlılık Çağrısı

Sessizlik içinde haykırışlar, kalplerde yankılanan bir filmle bir araya geldi. Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu …