Yaz Güneşinin Sıcaklığında Saklanan Tehlikeye Dikkat

Havanın ısınmasıyla birlikte güneş ışınlarına maruz kalma süremiz de artıyor. Bu durum hem cildiniz hem de genel sağlığınız için bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bunların başında da güneş alerjisi geliyor. Bu durumun cildimizin güneşe karşı bir isyanı olarak gerçekleştiğini belirten Türk Dermatoloji Derneği Akne ve Rozase Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, ” Her yaştan bireyi etkileyebilen bu alerjik reaksiyon kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülebiliyor. Ayrıca çocukların cildi yetişkinlere göre daha ince ve hassastır. Bu nedenle güneş alerjisine yakalanma riskleri daha yüksektir. Özellikle bu mevsimlerde açık havaya çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılması gerekiyor” dedi.

Güneşin kendini daha fazla hissettirmeye başladığı bu günlerde cildimizi korumak da bir zorunluluk haline geliyor.  Çünkü güneşin faydaları olduğu kadar zararları da bulunuyor. Özellikle hassas ciltler bu zararların çok daha yoğun bir şekilde yaşanmasına sebep olan güneş alerjisi sorunu ile karşılaşabiliyor. Öyle ki 2023 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bir rapora göre: Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın güneş alerjisinden etkilendiği görülüyor.

“UV Işınları Bağışıklık Sistemini Tehdit Görüyor”

Güneş alerjisinin cildin güneş ışığına veya yapay ultraviyole (UV) ışınlara (bronzlaşma yatakları gibi) karşı aşırı duyarlı reaksiyonu olarak ortaya çıktığının altını çizen Türk Dermatoloji Derneği Akne ve Rozase Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, “Güneş ışığında vakit geçirdiğinizde, bağışıklık sisteminiz UV ışınlarını bir tehdit olarak algılar ve vücudu korumak için inflamatuvar maddeler salgılar. Salgılanan bu inflamatuvar maddeler ciltte kızarıklık, kaşıntı, su dolu kabarıklık ve diğer güneş alerjisi semptomlarına yol açar” dedi.

Yaz Aylarınızı Kısıtlayabilir

Güneş ışınlarının etkisinde kalan ciltte belirtilerin güneşe maruz kaldıktan kısa bir süre sonra ya da birkaç saat içinde kendini gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Karadağ, sözlerine şöyle devam etti: “ Son yıllarda daha da yaygın hale gelen bu sağlık sorunu, önlem alınmadığı taktirde kötü sonuçlar ortaya çıkarırken birçok insanın da bahar ve yaz aylarını kısıtlayabiliyor.

Bu alerji türü güneş ışınlarına maruz kaldıktan sonra kaşıntı, kızarıklık ve ciltte kabarcık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu sorun, bazı kişilerde genetik yatkınlıktan dolayı bazı kişilerde ise kullanılan ilaç, sürülen kalitesiz kremler gibi birçok faktöre bağlı gelişebilir. Ortaya çıkan belirtiler kişilerin günlük aktivitelerini ve yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyebilir.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunmalı?

Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ciltte değişiklik fark edilmesi durumunda mutlaka bir dermatoloğa görünülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadağ, “ Bu sorundan kaçınmak için en az 30 SPF’li, UVA,UVB ve mavi ışık koruması olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanılmalı. Ani güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı. Cilt hücrelerinin güneş ışığına uyum sağlaması için dışarıda geçirilen süre yavaş yavaş arttırılabilir.

Sabah 10 ile akşam 4 arasında dik ve yoğun olan  güneş ışığından korunulması gerekiyor.  UV koruması sunan güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapkalar ve uzun kollu gömlekler de kullanılabilir.

Güneş hassasiyeti çok olan ve güneşe bağlı lekelenmesi artan hastalarda polypodium leucomotas (eğrelti oto ekstresi) gibi takviyeler güneşe bağlı DNA hasarını engelleyebilir, o nedenle dışarı çıkmadan içilebilir.

Ayrıca ciltte reaksiyona neden olan herhangi bir maddenin (ilaç, parfüm veya diğer kimyasallar) olup olmadığını anlamak için dikkatli olunmalı Bazı parfümler, kolonya, sürülen kozmetik ürünler, makyaj malzemeleri güneşe maruz kalırsa etkileşime girerek deride lekelenme ve döküntülere neden olabilir. O nedenle mümkün oldukça bu tarz ürünleri kullandıktan sonra direk güneşe çıkılmamalı, mutlaka üzerinde güneşten koruyucu sürülmeli” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

ÇİĞ SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 ÖNEMLİ NOKTA!

‘Sokak sütçüleri’ nostaljiye dönüşse de çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor!  Çiğ sütü kaç dakika kaynatmalı? Doğru …