YKS İÇİN TÜYOLAR

Yaklaşık 2 milyon adayın gireceği YKS’ye bir aydan az bir süre kaldı. Uzmanlar hata payını azaltmak için şu açıklamalarda bulundular:

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Geçen yıl 56 olan soru sayısı, 24’e düştü. Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyattan çok soru çıkıyor. Son tekrarlarda bunlara ağırlık verin. Hataların başında, eser adına bakıp sadece sanatçıya odaklanıp yanıtlamak geliyor. Dönem ve sanatçının özelliklerini bilin. Soruları eksiksiz okuyup kökünü iyi anlayın. Denemeler yapın ve süreli soru çözmeyi alışkanlık haline getirin. Çıkmış soruları çözüp eksikleri giderin.

COĞRAFYA: En çok hata yer kavramı sorularında yapılıyor. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstteki bilgiyi okumadan soruyu çözmeyin. Soru sayısının azlığından birkaç konunun birleştiği sorular hazırlanabilir ve bunlar adayları zorlayabilir. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri, yer kavramı, Türkiye ve dünyayla ilgili bilgileri tekrarlayın.

MATEMATİK: Konuların iyi kavranılmaması hataya neden oluyor. Özellikle soru, analiz sentez düzeyindeyse ne yapacağını bilemeyen öğrenci, heyecanlanarak yanlış çözüyor ve sonraki sorularda bu sürüyor. Bunu aşmak için konulara hakim olun. Fazla güvenle “Nasılsa yaparım” demeyin çünkü dikkat eksikliği doğurabilir. Her soruyu ciddiye alın. Hızlı çözeceğim diye işlem hatası yapmayın. Geometri, bilginin yanında görmeyi de gerektiriyor. Bu da, daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkün. Soruyu iyi anlamadan işleme geçmeyin. Sınav taktik ve stratejisi oluşturun. Örneğin, bir soruda gereğinden fazla zaman harcamayın, sonraya bırakın.

TARİH: Kavram bilgisi eksik olduğundan bu tarz sorularda daha çok hata yapılıyor. Bilgiyle kavramı eşleştirme sorularında öğrenci zorlanıyor. Genel tekrar yapın, önemli kavramları yazarak çalışın, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapın. Her soruyu bağımsız düşünün, çözülemeyen birinin çelişkisini diğerine yansıtmayın. Uzak çeldiricileri eleyin, yakın şıkları kıyaslayın.

FİZİK: Genel olarak lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan bilgi sorularından oluşabilir. Unuttuğunuz konuları tekrar edin. Soru ve şekil arasındaki bağlantıyı, okurken kurup zaman kazanın ve istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünün. Altı çizili sözcüklere dikkat edin. Bazı sorular gerçekten çok kolay olacaktır. Bunlarda bir bit yeniği aramayın.

KİMYA: Hata yapılan soru türü değişse de, bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi sırasında yanlış oranı artıyor. Soruyu okuyunca 1-2 saniye durun, işlemi sakin yapın. “Hızlı çözmeliyim” denildiğinde hata oranı yükseliyor. Çözemediğinizi geçin. Tekrar dönünce eski çözümü mutlaka silin. Her ders, konu, soru kendi içinde dikkat gerektirir. Soruyu küçümsemeyin, gözünüzde büyütmeyin. Dikkat edilmezse en basit soruda hata yapılabilir.

BİYOLOJİ: Bilginin yorumlandığı, birden fazla konuya ait bilgiyi içerenler ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan türler. Her konudan soru gelebilir, önemli ayrıntıları tekrar edin.

FELSEFE GRUBU: Paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatli okuyun. Sorunun ne istediğini iyi anlayın. İlk seçeneğin doğru cevap olduğundan emin olsanız bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirin.

Yazar Öğretmenim Dergisi

Öğretmenim Dergisi

Diğer Haber

“HİNDİ ETİ MUTLULUK VERİYOR”

YENİ YILA SAĞLIKLI BİR BAŞLANGIÇ İÇİN HİNDİ ETİ ÖNERİSİ UZMAN DİYETİSYEN ELİF MELEK AVCI DURSUN: …